събота, 20 юли 2024 г.

МАРИНОВАН ЗАЕК ИЛИ ЗАЕК ПО ИТАЛИАНСКИ

 


 Заешкото месо традиционно се приема, че е по-здравословно от останалите меса (снинско, телешко и т.н.) и значително по-вкусно, когато е приготвено добре. В същото време то е с много по-малко мазнини от другите меса и е прието да се приготвя след мариноване и да се поднасяне с различни сосове и зеленчуци. В същото време от него може да се прави кайма (кюфтета и п.), че дори и колбаси (салами, луканки и суджуци).
    В блога имам няколко начина на направия на заек и са:

Заек в гърне

Яхния заек със сини сливи



 Имам и една специална рецепта за заек по арменски, която не съм публикувал още в блога, но и това ще направя в скоро време.
 Сега е ред на тази много различна направия на заек.
Зайчето се разфасова на части, измива и слага в тенджера със студена вода, в която са добавени 1 с.л. сол, зърна черен пипер - 10-а и бахар- 5-6, карамфил - поне 3 броя; звездовиден анасон - 1 бр.; 2-3 дафинови листа; 3-4 скилидки чесън; 1 глава лук; 1 нарязан на едро морков; щипка риган или мащерка; поне 1 с.л. масло;
Вари се на бавен огън (6 ст от 9-тте на котлона) и се отпенва от време на време.
Когато е сварено се вади, оставя се да изстине и бутчетата, гърдите, гърба се обезкостяват.
Останалото месце по главата, тънките части и т.н. ще се ползва заедно с прецедения бульон за приготвяне на супа, а и защо ли не на ризото...
Отделеното едро накъсано месо се пълни в буркан или два (в зависимост от количеството), без да се натъпква, а само се нарежда като в буркана се слагат ситно нарязан чесън, зрънца черен пипер и бахар.
В касеролка се загрява зехтин - само се загрява, а не се довежда до степен като за пържене и се налива внимателно в буркана/ите/. Стремежът е да не останат места с въздух, а зехтинът добре да покрие всичкото месо.
Следва добро затваряне и поставяне на бурканите в хладилника поне за седмица.
След това месото маринованато заешко е идеално за консумация - не че не може и преди това де ...
След този престой в хладилника може спокойно да се напада - невероятно мезе към всяко питие. Сочно, крехко, ароматно и дзверски вкусно.
Впрочем поднесен с пикантния мармалад от люти чушки е направо върхът.
Защо този маринован заек в буркан съм си го записал като заек по италиански не знам.
Издържа почти месец в хладилника - до толкова време са устисквали бурканите като съм правил по два заека.
Зехтинът от буркана не се изхвърля - идеален за овкусяване на салати или други ястия.

Правете смело - дзверски вкусно зайче е, и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар