Вероятно ще речете какво толкова ново - ами панирана бамя, просто и лесно - рецепти из нета колкото щеш. Горе долу така си е, но средата на месец юли за мен си е направо благословия, защото е сезонът на бамята. Особено първата - крехка, нежна, малки чушлета - 4 -5 см, направо можеш да си ги хрупаш от нивата.
Отглеждаме си я ние бамята в БГ, но огромните количества произведена заминава за износ, а ние я пренебрегваме - бърчим нос и направо забравяме, че от 3000 години бамята е била източник на витамин С и много сериозна храна за обикновените хора. За да я запазят са я сушали на слънце, нанизана на връв и т.н.
С бамята могат да се сготвят десетки ястия, но ако потърсиш из нета, рецептите не са много. И аз не се отличавам от тази тенденция - в блога имам само две рецепти за бамя:
Маринована бамя
и като гледам направо си се ядосвам на самия себе си. Само да знаете каква вкуснотия е една обикновена яхния бамя с картофи, или гювеч със зеленчуци и бамя, па да не говоря за телешко с бамя. Това последното е само оближеш пръстите и да си го хапваш топвайки лебец в соса и загрибайки мръфка и бамя... Лелей окапах се.
Може би ще се поправя, но да видим - както писах във ФБ, демек както се орИвах, имам стотици рецепти, които чакат публикуване и сигурно няма да видят бял свят.
Връщам се направията - няма количества, но все с по-малко от половин кило бамя не си струва да се започва мъчението.
Бамята се почиства от дръжките и се бланшира с вряла подсолена вода с 1-2 с.л. оцет за десетина минути и след това се отцежда през цедка и леко подсушава с кухненска хартия.
Нарязвам се обелени моркови с размерите и формата на бамята и също ги бланширам заедно с нея.
Кеф ми е да има разнообразие - не само бамя, но и морков. Ако разполагам и с пащърнак, процедирам по същия начин като с моркова.
1 ч.ч. смесено царевично брашно с обикновено - 2:1;
1 ч.л. сол; по 1 ч.л. сух чесън, гранулиран лук, сушен джинджифил и смлян черен пипер; Оптимално може да се добави и къри, но нямах. Вместо вода се ползва кисело мляко с 1/2 ч.л. сода.
Всичко това се разбърква, за да се получа доста гъста каша.
Чушчиците бамя се овалвят първо в брашното и сетне в панировката.
Панировката може да се направи впрочем с бира или с газирана вода - въпрос на предпочитание.
Обикновено в олиото за пържене слагам щипка сол и една две скилидки чесън.
Понеже олиото е много, бамята само се разбърква и като се зачерви добре се вади в съдина застлана с кухненска хартия, която трябва да поеме излишната мазнина.
Панираната бамя може да се поднесе с млечно чеснов сос или който както си желае...
Пробвайте и няма да съжалите. Страхотно мезе е за питието по желание и да не забравя НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар