Още един начин да поднесем на трапезата си изключително вкусно ястие със заек - яхния със сини сливи.
Необходими ни са - едно зайче (за 4-6 порции) или само тялото без бутчетата (за 2-4 порции) - или пък само бутчетата; няколко скилидки чесън, 3-4 глави лук, два домата, 1-2 моркова; шепа сушени сини сливи (15-на броя) без костилките; 1 ч.ч. бяло вино; сол, черен пипер - на вкус и 1 ч.л. риган.
Месото се нарязва на късове, които се овалват в брашно със сол и черен пипер.
В тенджерата се сипва малко мазнина (2-3 с.л.) и заешкото месо се запържва от двете страни за 10-а минутки. При тях се добавят нарязаните скилидки чесън, едната глава лук на ситно и единия морков, нарязан на кубчета. Останалите зеленчуци се нарязват на едно и пасират в блендера. Сипват се при месото заедно с виното. Добавят се сушените сливи, малко солчица и църно пиперче, да не се забрави и ригана.
Тенджерата се захлупва, а силата на котлона се намаля (от 9-та на 6-та степен) и се оставя да къкри около 40 минути. Това време е напълно достатъчно месото да омекне и сосчето да се сгъсти. В зависимост от желанието може да се направи малко по-гъсто или по-рядко. Предпочитам го по-гъстичко.
Сервира се поръсено с магданозец. И да не се забравя добре изстуденото питие.
Наздраве!
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар