понеделник, 18 февруари 2019 г.

Лесно консервиране на домати - 2


 За лесното консервиране на домати вече съм писал, но този начин е от лесен по-лесен. 
 Доматите се измиват, цепват на кръст откъм "дупето" и за 30-а секунди във вряла вода, следва бързо охлаждане и сетне обелване.
 Нарязват се произволно и се осоляват съвсем леко - може би 1 ч.л. сол за литър домати.
 На всеки кг домати се слага по 1 грам салицилова киселина.
 Пълнят се в буркани с винтова капачка, затягат се яко и заминават в мазето или на хладно. По желание може да се сложат по една две с.л. олио преди затварянето.
Това им е на доматите. Впрочем по същия начин съхранявам и чери домати, пълня в буркана след като ги надупча с вилица и слагат един два нарязани на ситно домата.
Не е необходимо да се слагат подправки или други подобни, защото променят вкуса на доматите. 
Сетне като ти се прииска вкусен домат, се отварят, като прясно нарязани са и първата работа е да се направи салатка с празец, зехтинче и сиренце.
Идеални за готвене.
Вкусът им е като на прясно нарязани домати, а не като на извадените от фризера или на варените за консервиране.
Категорично заявявам, че не приемам критики за употреба на салициловата киселина като консервант - това си е на практика обикновен аспирин, а "вредата" от него не е доказана. Напротив даже ...

П.П. Тази публикация е малка "закачка" към мене си и всички Вас, защото е 1000-та в блога ми. Не казвам 1000-та рецепта, защото реално за много повече, а просто е 1000-та публикация.
Няколко дни се мислих като дърт арменлия каква да е тази 1000-на публикация.
Исках да е нещо по така, по най най ... И всъщност реших, че това просто е поредната публикация, която правя.
Пред варианта да пиша как се пекат фъстъци, реших да е това за доматите, че тази зима често си правим невероятна салата от такива домати, па и имах доста питания на месенджъра как се правят ...
Направете ги, направете си салатка, сипете си едно питие и наздраве!

22 коментара:

  1. Не съм опитвала такива домати, само съм чувала. А този салицил, от аптека ли купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, от аптеката. Струва стотинки и като имаш предвид, че 1 грам е за килограм зеленчук - 30-40 грама ще ти стигнат за две години.

      Изтриване
  2. з много ги обичам по тоя начин пред тия домати ядене не ми трябва

    ОтговорИзтриване
  3. Много си прав. За мен са си хапване и чудесно мезе

    ОтговорИзтриване
  4. 1 грам салицил на колко аспирин се равнява?

    ОтговорИзтриване
  5. има различни аспирини - тези българските са 0,5 гр - или 500 млг, т.е. 1 грам салицил - 2 аспирина, но няма проблем на буркан компотен да се слага по 1 гр салицил. Па и в аптеката е в пъти по-евтин от аспирините и като имаш предвид, че не всеки аспирин става за консервиране, за предпочитане е ...

    ОтговорИзтриване
  6. А без да се попарват и белят става ли?

    ОтговорИзтриване
  7. А неможе ли с калиев сорбат. Използва с е във винпромите и за косервените фабрики за консервиране на сокове и зеленчуци.

    ОтговорИзтриване
  8. С какво измервате грамове салицил на прах?

    ОтговорИзтриване
  9. Трета година правя домати със салицил, но ги пълня в бирени стъклени бутилки по тази рецепта и ако ми остане и на втората година вкусът не се променя... Съпер точна е рецептата...

    ОтговорИзтриване
  10. Супер рецепта ! Хем точна , хем вярна , хем от времето на баба / демек много изпитана /.

    ОтговорИзтриване
  11. наистина е направията на Баба- значи вече е на почтена възраст и изпитана в годините

    ОтговорИзтриване
  12. И аз я направих днес, но забравих за сол

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не е фатално - ще осоляваш сетне. А ако мислиш, че е фатално, може да отвориш и сложиш във всеки буркан сол на вкус

      Изтриване
    2. Само така ги правя доматите със салицил, пълнят ги в бутилки от твърд алкохол и олио около един пръст за запушване наливам! Няма такива консервирани домати на света, като вкус и устойчивост!

      Изтриване
    3. бабите ни са били практични

      Изтриване
  13. Прекрасна рецепта днес започвам браво

    ОтговорИзтриване