неделя, 14 юли 2024 г.

ПОДПРАВКА ЗА ЛУКАНКА


     В зората на моето моето луканкоправене (срам ме е да кажа преди колко години) си купувахме месо, мелехме в къши на онези алуминиеви ръчни машинки дето нажчета им се изтъпяваха след кило мръфка. Сетне трябваше да ги наточваме със шкурка и т.н. 
    Рецепти в нета нямаше, четяхме по разни книги и се радвахме, когато в някой магазин попаднехме на готова подправка за луканка.
    За себе си комбинирах една подправка, която на мен най-много ми допада.
    По принцип типичните не стари подправки за луканка са сол, селитра, черен пипер, кимион, в някои случаи чубрица. 
    В по-късни години се появат идеи за малко млян колиандър,  бахар и захар.
    Захарта наред със селитрата е за запазване на цвета.
    Има много вариации на луканката - добруджанска, коприщевенска, луковитска, панагюрска и т.н. Не мога да ги изброя - всеки регион си има своя разновидност...
    При публикацията си на конско кюфте луканково взех, че установих, че съм писал за луканките и почти нито една дума за подправката за луканка.
    Затова се коригирам и давам моя вариант на подправката за кило кайма за луканка:
        22 грама сол (12 грама нитритна и 10 грама морска едра смляна на ситно- желателно е да не е йодирана, трудно се намира, но я има)
    5 грама захар (може и кафява или фруктоза)
    5 грама прясно смлян черен пипер
    5 грама смляна градинска или планинска чубрица
    3 грама кимион - желателно прясно смлян
    1 грам смлян бахар
    0,5 грама витамин С - аскорбинова киселина
    В общи линии това е - горните количества умножавам примерно по 10, пълня в буркан и съм готов.
    Тъй като имам едни буркани от 1 кило горчица с херметична капачка правя двона доза и ми стига моне за една година.
    Няма всеки ден да си играя с направата на подправка.
    Това е същото както си правя и подправката за пица - един път в годита и сетне сямо я ползваш.
    Важното е да си рационален и като правиш нещо да не е за ден два, а да ти върши работа за много време.
    Та това е моят вариант за подправянето на луканката. Е, няма да е като панагюрска, за която се твърди, че се слагат само сол, захар, черен пипер и кимион, но ще да е Вашата любима.
    Пробвайте, па и споделете, ако имате желание Вашите варианти.
П.П. Има някои региони, където освен сол, захар, черен пипер и кимион, се добавят и индийско орехче и мляно семе от копър.

    И НАЗДРАВЕ с тази подправка за луканка няма да се провалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар