вторник, 23 юли 2024 г.

РУЛО ОТ ПАТЕШКО БУТЧЕ

 

 Това е проста една уникално вкусна рецепта с патешко бутче. Патешкото месо е много благодатно за приготвяне и невероятен деликатес стига да е направено както трябва.

    Този път няма и да пиша колко полезно и вкусно е патешкото, а ще се огранича само до направията и то основно в снимки и малко обяснения.

    Този път ще поднеса направията по един напълно различен за мене начин.


    Необходими са ни поне 4 патешки бутчета, сол, черен пипер, топено сирене (в идеал червен чедър), шунка (или подходящ колбас - в идеал прошуто, който може да си го позволи), горчица, малко мазнина - желателно от гъша мас. Малко каперси - 1 ч.л. и задължително кухненски конец за овързване. Да не забравим и за дървеното чукче и найлона.


    Патешките бутчета с остър нож се обезкостяват без особено престараване. Кокълчета с останките от месцето заминават да се варят с куп други нещица (морковче, чесънче, лучец, коренчета от магданоз -задължителни са, провансалски тревички и каквото ти дойде на ум) да се варят на бульон. Ще стане идеална супичка сетне и то само от това, което обикновено се изхвърля.

    Бутчетата се нареждат върху найлона на яка дъска за рязане и се покриват с още един кат найлон и в действие влиза дървеното чукче. Ама пак без престаране - да не направим бутчетата на кайма, а самво да ги сплеснем - все едно, че са ни ядосали, ама не до състоние да ги размажем.

    Следва едно такова необходимо осоляване и опиперяваме, не дзверски, а внимателно, че сестне ще трябва да се ядат, а не да хвъргат.

    Намазват се с горчицата и една идея домашна майонеза.

    Отгоре нареждаме резенчетата шунка и стопено сирене.


    Цялото това чудо се навива старателно на стегнато руло и тук влиза в сила конецът- трябва да го обвърже много стегнато. Дали са едно две или три рулца е без значение.

    В тиганЯ се загрявя малко малко масло със зехтин, една две скилидки чесън и рулцето се овалва запържвайки се в него от всички страни до хубаво зачервяване.

    Сетне в една тавичка сипваме мазнинката от запържването, една чаша кока кола, слага се рулцето, а отстрани се нераждат добре измити пресни картофчета. Да не забравим и поръсването с млян розмарин.


    Тавичката е готова и се завива с алуминиево фолио плътно и във фурната на 130С - направо до забрава - поне 3-4 часа. А и за защо ли не за малко повече. След това фолиото се маха и вдигаме градусите на 180С поне за 10-а минутки.


    Е и тука ми дойде "вдъхновението" - в последните минути на печенето в тавичката бухнаХ 2 кюфтета - до готовност. Те с печените картофки леко размазани и поляти с овкусено зехтинче станаха за вечерята.

    Опеченото рулце от патешкото взех, че отделих и след като поизстина малко, го турнах в хладилника да си отлежава.


    След тези 24 часа го нарязах тънкофайски - лелее нямам думи да опиша каква дзверска вкуснотия се получи - най - добрият колбас, който съм хапвал в последно време ... Дори съм си запланувал да направя нова разновидност на колбас колбас в този стил ... Ама от де такова време?

    П.П. Както съм го описал, ако заменил солта с нитритна, пемахнем майонезата и оставим за два дни в хладилника и сетне във фурната на 80С ще си стане направо колбас от патешко.

    Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар