понеделник, 15 юли 2024 г.

Печена "облечена" вратна пържола

 


    Това е поредната нерецепта, а начин на направия, с който можем да разнообразим приготвянето на традиционната пържола.
   
Започвам публикацията с това, че купувам доста често пуешки бутчета и много старателно им свалям кожата като целта ми е да я запазя цяла. Подходяща е за много неща - например като обвивка на колбас и не само. Събирам си ги  и ги съхранявам във фризера. 

В тях съм приготвял пуешка шунка; пълнил съм ги с месо, кайма и др.п. и сетне или на скарата или във фурната;
С малко старание игла и конец от тях може да се направи идеална торбичка не само за колбаси, но и за някои пикантерии.
Вратните пържоли се мариноват по любим начин - в случая марината от малко барбекю сос, горчица, мед, черен и червен пипер, идея сол, лимонов сок и малко зехтин.
Нека си се мариноват няколка часа.




Пуешките кожи са обкусяват с малко сол и черен пипер.


Във всяка кожа се пъхва по една пържола и се захлупва със стърчащия край на кожата. Леко се омазняват.








Така подготвените пържоли заминават върху добре загрята и намаслена скара.
Пекат се от двете страни - първо от страната, където кожата е сгъната - за 6-7 минути; сетне от другата страна - за 4-5 минути.
Вадят се в тенджера под капак. Така се задушават и омекват.
Преди сервирането ги резнах на половинки и залях с домашния ми барбекю сос.
Гарнитура - що душа ти сака: пържени или варени картофи; картофено пюре; домати и краставици и т.н. и т.н.
    П.П. Вместо на скарата могат да се опекат и във фурната.

Ако се престрашите да пробвате, няма да съжалите. Заради обвивката пържолата се запазва значително по-крехка и отделно дори поема малко от мазнинката на кожичката.
И за финал да не забравя - НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар