вторник, 2 юли 2024 г.

ДОМАШЕН НЕКТАР ОТ ЖЪЛТИ ДЖАНКИ

 


 Сега е сезонът на плодовете - особено са ми любими наред и с останалите - джанките, но онези жълтите с леко киселеещ и тръпчив вкус, от които чак ти изтръпват зъбите.
    Много бързо преминават и затова колкото оберем от дървото в двора бързам да ги направя на нектар. Правя и по няколко буркана компот - голямата тенджера на котлона хваща точно осем буркана..
    Направията е много лесна: джанките се измиват, почистват от дръжките, слагат в голяма тенджера и заливат с вода - два пръста над тях. Варят се на бавен огън до пълно сваряване. 
    Костилките се почистват на ръка - става много лесно.
    Отделените сварени плодове заедно с сока от варенето на няколко партиди се пасират с пасатора или пък в блендера. Полученият нектар се прецежда за всеки случай през едра цедка.
    Съвсем леко го подслаждам, но не с кристална захар, а кафява захар или мед.
    Пълня в бутилки и заварявам за 10-на минути - колкото за капачка.
    Става разкошен нектар - леко тръпчив и сетне цяла зима имам летен вкус.
    Пробвайте - става лесно и не отнема кой знае колко време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар