Притежавам едно такова уредче наречено раклет грил и доста често го ползвам. Оно е на "два етажа" - на първия се нареждат едни такива "купички", в които може да се пече всичко - основно отгоре. Трябва добре да се намаслят и да се сложи каквото душа ти сака - яйце, сирене и яйце отгоре, резени бекон и т.н.
"Вторият етаж" е плоча, на която на практика може да се пече всичко.
За пръв път ще правя публикация от този род - просто ще покажа снимки и то доста - на когото не му е интересно нека да да подминава и да не коментира.
Подготвям си пържолки - добре овкусине и престояли в хладилника поне 24 часа; правя си кюфтенца; подготвям си наденички; забърквам си тесто за пърленки и т.н.
Естествено и много лед и хубавото питие - уиски или бърбън, зависи от настроението. Бирата и виното са липсващи, защото ми вредят на стомаха ...
Засядаме на дивана и фьотьойлите пред ТВ-то, на масичката инсталирам раклет грила, на удобни места си нареждам продуктите, сипвам питиетата и давай смело напред.
Странното е, че при печеното на уредчето няма излишни пушилки и миризми, както на скарата и все едно, че го няма ...
Само се протягаш, нареждаш отгоре и с щипката обръщаш и бухаш в чиниите... И назраве!
Така, че основно снимки:
Купичките са намаслени и гови да заминат на слънчасване.
Пият си питието с лед и точат лиги.
Дори тропат с вилици по празните чинии - както излизахме на т.нар. "тиганени" бунтове, ако ги помните ...
Странното е, че няма пушилка, дим и аромат на селски панаир.
"Купичките" отдолу започват да цвърчат.
Трябва да се назориш и да включиш на ароматотерапия, за да усетиш що се случва пред погледа ти и поредната чаша, която странно бързо се празни ...
Колкото и да е странно - намаслено, отгоре сирене и свиннски гърди и запечено, става невероятно вкусно.
по-ситно нарязаните мръфчици (секретно изкиснати в кока кола, сетне гурме сол, черен пипер, овалване в разбито яйце) и запечени в масълце ... разкош.
Тайната съставка е поръсване на наденичките с кимион както са се намърдали върху плочата ...
Отдолу в масълце се препичат сиренца.
Само да не забравяме да ги обръщаме ...
Вкуснотията продължава да си жари и да я прехвърляме в чинията - само дето не се вижда острият нож, че тези мезета си иска и остро оръжие ...
Кюфтета са станали направо перфектни - не си личи, но при оформянето на едно им бяхнах малко масълце по средата, а на други - много ситна бучка лед.
При това си бяха доста охладени - приготвени от вчера за днес и извадени направо за плочата.
Забърсваш плочата с кухненска хартия - идеално чиста е и идва ред на свинските флейки мариновани с сос от нар и много църно пиперче ...
Трябва и малко да си поиграем - бушим чушките, печем, плик ... плачем и чистим от люспата като се омазваме целите до ушите и сетне пак върху плочата с бучка някакав измислен кашкавал и сирене.
Този пък скарата нещо "запуши", ама не беше ужасно ...
Може ли да прескочим тиквичките на плоча- в никакъв случай. Нарязани на резени, осолени, овкусени с църно пиперче и пак върху плочата.
Тука и патладжанчето взе да се сърди, че остана недокуметирано.
В това време мръФчиците, напръскани само идейно с балсамико и леко разредено табаско, отдъхват и чакат разните му там несериозни зелентии да се опекат ...
Като се подхванеш да правиш вакханалия на раклет грила за една вечер и за куп народ, няма и начин да не завършиш с вратните пържоли, които до този момент ги нямаше, защото начукани отлежаваха в хладилника и бяха направо изстинали от страдание по горещата скара.
За съжаление след него, историята не иска да помни каквото и да е ---
защото .... ами необходимостта от шкембе чорба на другия ден и зелев разсол, когато определят битието ти, просто ти се иска да не помниш ...
Насладете се на вкуснотиите приготвени на това уредче, ако го имате и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар