По моя преценка това ястие е доста по-вкусно от кавърмата от заешко и пуешко, която скоро показах. По-вкусно и от доста други рецепти със заек.
Та от пияната кавърма от заешко и пуешко бе заделено гръбчето на зайчето и вътрешностите. Освен тях са необходими : 1-2 глави лук; 1-2 моркова, настъргани или нарязани на ситно; 3/4 ч.ч. ориз; 3-4 гъбки; риган; сол и черен пипер на вкус; 2 ч.л. червен пипер - сладък и лютив; зехтин ... (и масло за мазане).
В приготвянето има само една единствена особеност - да си подготвим заешкото гръбче:
смесва се 1 ч.л. лютив червен пипер с малко сол и черен пипер, разбърква се с 1 с.л. зехтин и с ръка хубаво се омазва зайчето от външната страна, а ако остане - отвътре.
Иначе отвътре само леко се осолява...
С кухненски конец се "зашива" коремчето и се оставя малък отвор за пълнене....
Плънката се подготвя: сваряват се дреболиите и като изстинат се нарязват на парченца. В тиган с малко мазнина се запържват чесъна, лука, морковите и гъбите; Слага се ориза и след 3-4 минути се добавят малко по-малко от 2 ч.ч. вода (за препоръчване бульон). Добавят се дреболиите и се поизчаква ориза да попие водата и плънката да се сгъсти.
Пълни се с лъжица доста добре, ако остане плънка, се сипва около гръбчето в тавата и се долива още малко водичка или бульон.
Още един път се намазва с червен пипер и зехтин (или масло).
Завива се с алуминиево фолио и в загрята фурна на 200 С се пече около 45-50 минути.
Сетне фолиото се маха, зайчето още веднъж се намазва с олио и се допича до получаване на хубава зачервена коричка.
Колкото и неустоим е аромата, задължително трябва да се изчака поне 10-а минути.
С остър нож се нарязва напречно покрай ребрата - на дебели филии и се получава ей това.
Е, не е ли дзверски разкош.
Нищо не мога да допълня, освен едно якоо Наздраве и да Ви сладко.
П.П. от така приготвеното гръбче в зависимост от дебелината на рязане се получават 8-10 порции.
П.П. Аха и цената - остатъка от заека - 6 лв и всичко останало има няма 3 лв и много мерак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар