събота, 13 юли 2024 г.

ЖЕЛИРАН ЕЗИК ПИКАНТЕН


     Един от любимите ми домашни деликатеси е езикът - телешки или свински,  приготвен по най-различни начини. А фаворит от тях ми е желираният език.
    Приготвял съм най-различни варианти:

Желиран деликатес

СЕЛСКИ ДЕЛИКАТЕСи от крачета, месо и език


    Лелей, чак се изненадах колко вариации съм публикувал до сега и вероятно имам и доста, които не са намерили място в блога.
    Преди да продължа, веднага предупреждавам - това не е конкретна рецепта, а просто начин на направия. Затова няма и някакви конкретни количества (всеки може да ги комбинира по свой вкус), а аз докато пиша ще посочвам моите количества.
Започнах с три свински езика (около 700 гр.), които старателна надупчих с ножа на по няколко места и сложих в студена вода, която сменях три пъти.
След това в купата на мултикукъра с малко сол, 5-6 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, по едно карамфилче и звездовидно анасонче и 2 дафинови листа. След 20-а минути добавих нарязан на няколко парчета свиннски бут (около 400 грама). 
Варенето продължава докато вилицата прониква в езика лесно.
След това вадене на месото и езика. Езикът - веднага в купа с вода и лед, след което се бели много лесно.
Бульонът се прецежда през цедка с домакинска хартия. 
В част от него се сварява за кратко нарязан на кубчета морков - да се свари, но и да остане хрупкав.
В микровълновата задушавам една червена чушка.
 Езикът, месото, чушката се нарязват на кубчета като част от месото се накъсва на ситно. Разбъркват се с морковите като се добавя 1 кисела краставичка нарязана на ситно и 1 ч.л. каперси (толкова имах).  Допълнително опиперих с 1 ч.л. черен пипер и 1/2 ч.л. сумак. Добавих и 1 с.л. от моя домашен табаско сос - за пикантност.
Прецених, че за заливката ще са необходими около 300 мл бульон. Пробва се на сол и при необходимост се добавя по вкус.
Но се презастраховах с две пакетчета желатин. Слагат се в чаша с около 50-60 мл вода и след няколко минути за 30 сек в микровълновата. Така най-лесно желатинът се разтваря.
Смесва се с бульона и с него се заливат продуктите, които вече са сложени в подходяща съдина.
Следва едно дълго чакане докато всичко стегне в хладилника.
След търпеливото изчакване идва време да си турнем добре изстудената водка с много лед и да нападнем желирания деликатес.
Много добре е стегнал, реже се почти тънкофайски и много добре държи форма.
Стана страхотна вкуснотия и невероятно мезе. При това и леко пикантно от табаското.

Пробвайте и вероятно няма да съжалите.

И да не забравя - НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар