неделя, 21 юли 2024 г.

ИВАНОВСКА РЕДЕНА БАНИЦА

 


  Тази баница не е кой знае колко по-различна от останалите - реди се по различен начин. Селската ми Баба я правеше често и я наричаше "ивановска", защото като била на гости в съседното Иваново, нейната приятелка я правела така и на нея й харесала много. Впрочем баницата наистина е много вкусна, макар да се прави със стандартните продукти.
    Необходими са една опаковка кори за баница, поне 400 гр. натрошено сирене, 120-150 гр. масло и за заливката 4 яйца и поне 400-500 мл прясно мляко.
Изпълнението е простично - различен е начина на "сглобяване":
Ползва се продълговата тавичка чието дъно се намазва с масло. 
Слагат се по две кори намазани с масло като половината от тях е извън тавата, а вътре се застъпват. Другите кори една по една се намазват с масло и нагъват като хармоника и по дължина се нареждат в тавата. В гънките на всяка кора обилно се слага от натрошеното сирене. Колкото повече толкова по-добре...
След този ред се "затварят" със сгъната на две кора и отгоре се повтаря цялата процедура с нагънатите кори и сиренето.
Баницата се затваря със стърчащите краищата на корите, нарязва се на квадратчета и се полива със заливката, която се прави от останалото наизползвано разтопено масло смесено с разбитите 4 яйца и прясното мляко.
В моя вариант към нея добававям и 2-3 с.л. брашно и ч.л. бакпулвер.
Заливката трябва да поеме навътре сред нарязаните парчета.
Пече на предварително загрята фурна на 180С за около 45 минути - до хубаво зачервяване.
Никаква философия - като се извади от фурната само се покрива с кърпа, без да е необходимо да пръска с вода и т.н.




Баницата става много вкусна и идеално си върви с айрянче. Идеална е и топла и изстинала. 
Най си я харесвам на другия ден сутринта за закуска с айрянче.

П.П. Съжалявам за снимките, че не са идеални, но са от телефона, правени вечерта на лампа и няма как да станат...

Пробвайте и вероятно няма да съжалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар