Тази баница не е кой знае колко по-различна от останалите - реди се по различен начин. Селската ми Баба я правеше често и я наричаше "ивановска", защото като била на гости в съседното Иваново, нейната приятелка я правела така и на нея й харесала много. Впрочем баницата наистина е много вкусна, макар да се прави със стандартните продукти.
Необходими са една опаковка кори за баница, поне 400 гр. натрошено сирене, 120-150 гр. масло и за заливката 4 яйца и поне 400-500 мл прясно мляко.
Ползва се продълговата тавичка чието дъно се намазва с масло.
Слагат се по две кори намазани с масло като половината от тях е извън тавата, а вътре се застъпват. Другите кори една по една се намазват с масло и нагъват като хармоника и по дължина се нареждат в тавата. В гънките на всяка кора обилно се слага от натрошеното сирене. Колкото повече толкова по-добре...
След този ред се "затварят" със сгъната на две кора и отгоре се повтаря цялата процедура с нагънатите кори и сиренето.
Баницата се затваря със стърчащите краищата на корите, нарязва се на квадратчета и се полива със заливката, която се прави от останалото наизползвано разтопено масло смесено с разбитите 4 яйца и прясното мляко.
В моя вариант към нея добававям и 2-3 с.л. брашно и ч.л. бакпулвер.
Заливката трябва да поеме навътре сред нарязаните парчета.
Никаква философия - като се извади от фурната само се покрива с кърпа, без да е необходимо да пръска с вода и т.н.
Най си я харесвам на другия ден сутринта за закуска с айрянче.
П.П. Съжалявам за снимките, че не са идеални, но са от телефона, правени вечерта на лампа и няма как да станат...
Пробвайте и вероятно няма да съжалите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар