неделя, 13 ноември 2016 г.

Домашна луканка - суперлесна,без черва, без марли




























Оказа се, че мЕсоядно като мене, което предпочита да си направи сам всякакъв колбас, направо си е забравило да пусне и два реда за една най-обикновена домашна луканка. Дори си нямам обяснение за този пропуск ...
 И сега няма да попълня този пропуск, защото предмет на публикацията ми няма да е съвсем за луканката, а нещо съвсем различно - различен начин на направия.
Затова за луканките ще пиша друг път, а този път ще карам по ей така - направо, защото приемам, че всеки си има собствена рецепта.
В случая става дума за експеримент, който отчитам за напълно успешен, и затова го споделям.
Накратко:  ползвах 2 кг месо като се ръководех от принципа 60 % телешко (говеждо), 20 % свинско нетлъсто месо и 20 % свински гърди.
Тъй като ставаше дума за експеримент, ползвах една готова подправка, която се продава в пакетчета и беше означена за 2 кг.
 А иначе подправките за кг са:
сол 23 гр. 
черен пипер и кимион по 3 грама
захар - 5 грама
червен пипер - 4 грама и бърбън около 30 гр. - и двете не са задължителни, но ги слагам (дори пипера е лютив).

За овалването: червен пипер, малко черен пипер, чили пипер, риган ...

Сега за изпълнението:



 Месото се охлажда добре, нарязва на парчета и се смила.
 Оставя се в хладилника за една нощ.
 След това се слагат подправките, добре се омесва и нека отново да престои в хладилника - поне 12 часа.









 В голяма чиния се смесват подправките за овалването.












 Готовата кайма се разделя на четири части и оформя като правоъгълни парчета, които се овалват в сместта за овалване.

 Поставят се върху решетка, застлана с домакинска хартия хартия.

 Решетката се изнася на терасата - на проветриво място.


  За решетка ползвах капак против пръскане - за тиган.

 Първите дни се сменя всеки ден хартията, която попива част от влагата на каймата.
 И внимателно всяко парче с ръка се притиска, за да се оформи като парче луканка.
  Сушенето продължава около 2 седмици.






 Но нали е експеримент:
 След 5 дни едното парче замина във фурната - на 70С на вентилатор за около 2 часа.

 


 
 


 Ето го готово- изсушено.

Просто след двата часа "печене", изключих фурната и го оставих там до пълно изстиване.

Стана превъзходно (но за съжаление снимката на нарязаното нейде се загуби - както и мръФката остана в историята).






 След още два дни, второто парче, което вече се беше доста втвърдило, бе подложено на термична обработка - за по около 3-4 минути на грил тигана.

 Странното е, че при печенето леко "бухна" ...











Нарязох го още топло, а трябваше да поизчакам добре да изстине.

Вкусът не подлежи на описание.

 Следващите дни нещо се подмаих и за останалите две парчета направо си забравих.
 На снимката се на 18-я ден от изнасянето на терасата. Едното парче не се беше променило, а другото беше хванало яко бяла плесен.
 Просто плесента се отмива с малко ракия или оцет.







Ето ги почистени и готови за проба.

Понеже бях сложил повечко чили, се наложи и по- старателно чистене.








 Резната.

Превъзходна. 

Единствената разлика с обикновената луканка е, че няма черво за белене и че трябва малко по-старателно да се почисти от подправките (въпрос на желание) и че има съвсем лека коричка отвън. 





П.П. Супер лесна за изпълнение. Прави се буквално за час-два като сумарно време ... А ако човек разполага с хубава готова неовкусена кайма, му отнема буквално 20-а минути. Необходимо е само търпение в чакането докато стане ... 

П.П. Може и да се направи в по-голямо количество. Може и да се направят по-големи и по-дълги, но в този случай съхнат по-бавно. Съхраняват се увити в стреч фолио в хладилника или фризера...

17 коментара:

  1. При този мръсен въздух в София е невъзмжно да се суши на терасата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За сметка на това има хладилник и става в него.

      Изтриване
    2. дв, сигурно ще стане, но много бавно.Пробвах и след няколко дена ги изнесох на балкона.Но едно парче го пекох в мини ферничка от 600 вата по 15 мчинути от двете страни и никак не беше лошо след като изстина.

      Изтриване
    3. да понякога съхне бавно заради времето заради влажността и т.н.

      Изтриване
  2. МНОГО, МНОГО БЛАГОДАРЯ за тази статия.
    Купих в Кауфланд една вакуумна опаковка свинско месо 10 дена след като прасето е било заклано в Испания /така пишеше на етикета/, добавих му 25 % пак от там купена студено осолена сланина и направих кайма с 40 % телешко месо.Овкусих каймата с по 1 супена лъжица сол и половин супена лъжица захар за запазване на цвета на килограм месо, червен пипер на око,чер пипер, кимион, имах пакетчета сух джинджифил, сложих и от него. Направих два вида луканка – с черва и без черва по горния начин ,като втората я овалях в червен пипер,чер пипер и сминдух,тъй като го имах и не знаех откъде да си купя риган. След като и двата вида бяха готови за консумация поканих гости и те ХАРЕСАХА ПОВЕЧЕ ЛУКАНКАТА БЕЗ ЧЕРВА. Изкааазвам едно голямо БЛАГОДАРЯ на нейната авторка,защото съм диабетичка, храня се предимно с месо и зеленчуци, пържолите не се научих как да не ги правя на подметки и месото го правя на наденици,а по този начин вече си спестявам купуването на черва,освен това става по-бързо и по-лесно.
    В София в крайните квартали към Витоша въздухът не е толкова мръсен, но има птици, които ще накълват заготовките, ако не са обезопасени.Аз използвам пластмасова решетъчна щайга, която покривам с мрежа и повдигам с подпори в двата края за циркулация на въздуха.

    ОтговорИзтриване
  3. Недкова, радвам се, че ти се е получило и си довална. Начинът наистина е много лесен и дава много добър резултат.

    ОтговорИзтриване
  4. Вместо черво ползвам хартия за печене. Имам и "формичка" от ПВС профил с размера приблизително на сушеница. Поставям хартията във формата. Натъпквам добре овкусената кайма. Завивам с хартията. Да не се застъпва повече от 1 см. завързвам с канапче в двата края и веднъж през средата. Провесвам на проветливо място. За около 2 седмици през зимния период и са готови! После махам хартията. Могат да се овалят в подправки. Може просто да се увият в стреч фолио и във фризера. Препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Слава, това с хартията е много добра идея. Сигурен съм, че става, защото и този метод съм ползвал и писал за него. Дори е по-удобен.

    ОтговорИзтриване
  6. Даже и салам съм правил в хартия за печене и става много удачно

    ОтговорИзтриване
  7. Може, разбира се. Тука съм дал принципа за направията и сушенето. А кой как ще си я направи, е по негов вкус

    ОтговорИзтриване
  8. Оформих каймата, овъргалях с подправки... Обаче, завих с кухненска хартия и овързах с връв. Може ли така или е по-добре да махна хартията и да се сушат без нищо?

    ОтговорИзтриване
  9. няма проблем - това е друг метод на сушене, при който се получава много добър резултат

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте колеги и весели празници.Искам да закупя ел.месомелачка за справяне на не голямо количество материал-20кг. Спрял съм се на този модел-месомелачка lakeland 61776, 850w.Дайте мнение и знае ли някой имали решетка тип бъбрек.Благодаря ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  11. Виж в рекламата. Обикновено нямат. Моята е мулинекс И си поръчах при стругар да ми направят решетка бъбрек

    ОтговорИзтриване
  12. Суша на вентилатор, северна стая,обявена за''месарски цех''. 3а няколко дни е готово...Сега съм си взел един фаер кукър,трябва и там да пробвам,топло сушене,на 50-70 градуса

    ОтговорИзтриване
  13. Това "топло" сушене не го одобрявам. Става бързо, но се губи чарът на зреенето на месото. Колкото по-бавно се суши, толкова по-добре.

    ОтговорИзтриване