Знаете ли, че домашната юфка с яйца, която се продава по магазините и струва 1,20 лв за пакет от 0,2 кг почти по нещо не се различава, например, от одринските кори на сач.... Разликата е, че юфката е по-препечена и има яйца и поне с 1,50 лв по-евтина отколкото за 400 грама кори - също за 400 грама юфка.
Впрочем и по-благодатна е за правене на баница - най-обикновена баница или пък за млечна баница.
Имам си няколко варианта за правене на баница с нея, които ще се опитам тука да обясня. Все на някого ще му е от полза и може да го направи, защото не се изискват каквито и да са умения, а резултатът винаги е направо идеален.
Преди да продължа само да кажа, че се ползват два пакета домашна юфка, т.е. общо 400 грама; сиренето е около 300 грама (но и може 400 грама); яйцата са поне 4, а вместо кисело мляко се ползва почти литър прясно мляко. Естествено, си и трябват поне 100-а грама разтопено масло или олио, но предпочитам масло.
И в двата варианта, които описвам маслото се смесва с прясното мляко и яйцата.
Вариант 1:
Тавата (25х25) йенска, се намазнява на дъното много добре и не нареждат корите на юфката - примерно около 0,6-7 см. Заливат се се със малко от сместа яйца мляко и отгоре се нареждат резени сирене;сетне пак юфка със заливка от яйцата с млякото, пак резени сирене и се завършва с юфка, която се залива с течната смес.
Нарязва се на квадрати и се дозалива с остатъка от яйчено-маслено-млечната смес.
Пече се като обикнована баница на 180-С в предварително загрята фурна.
Вариант 2:
Така изглежда изпечена и обърната. Пека я в кръгла форма - тавичка йенска пак със същия диаметър.
Тавичката се намаслява добра. Част от юфката около 1/3, ползвам отделна купа, се смесва се с около 1/3 от яйчено-маслено-млечната смес и се разстила на дъното.
Отгоре се нарежда пласт от натрошено сирено - почти половината.
Следва отново пласт от смесената с яйчено-млечната смес и отново пласт натрошено сирене.
Завършва се със смесената юфка с яйчено млечно маслената смес.
Пече се на 180С в предварително загрята фурна за около 45 минути.
Баницата става уникално вкусна. Позволявам си да направя нещо като експеримент - турнах и една ванилия в яйчената смес и се получи невероятен аромат и вкус.
Ако трябва да бъда абсолютно честен, тези разновидности на баницата ми харесват повече дори от обикновената, която правя.
П.П. За да изчерпя темата за домашната юфка, ще кажа, че с нея се прави типичната за нас сладка или млечна баница.
Примерно два пакета юфка - 400 грама; 3-4 яйца; ванилия; 1 л. прясно мляко, в която е разтворена захар - около 150 гр. (но това зависи колко сладка я искаме - може и повече и по-малко); също така и около 50 грама масло.
Печенето както на обикновена баница - вече е писано.
Пробвайте! Прави се много лесно и става много, ама много вкусна.
Вероятно няма да съжалите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар