Перфектните бъркани яйца са мечта на всеки готвещ.
Иначе ще кажете - какво толкова? Едни бъркани яйца, дори и дете може да ги забърка...
Да, ама не. Из нета има десетки публикации за тях ... И все пак направията им иска и малко майсторлък.
да останат леко Преди 100 години гледах един френски филм, където на кандидата за готвач му възложиха да направи най-трудното - "бъркани яйца". И той се справи ... похвалиха го и му възложиха направо да бъде Шеф. Доколкото си спомням, сетне получи и звезда "Мишлен".
По спомен от филма, винаги правя бърканите яйца по следния начин:
Примерно, на 4 яйца се отделят белтъците от жълтъците.
За това количество са необходими още 100 мл прясно мляко; около 25 грама масло; по 1/2 ч.л. сол и желателно смлян бял пипер. Сетне за поръсване - шарена сол или самардала или ... подправка по собствен вкус.
- Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие се поставя на котлона да загрява и в него се пуща маслото.
- На бърза ръка белтъците заедно със солта и млякото се разбиват на пяна. Правя го с бъркалката на пасатора. Става за 30-а секунди и тиганът дори не е загрял както трябва.
- жълтъците се разбиват по същия начин заедно с белия пипер.
- маслото вече се е разтопило и в него се слагат разбитите на пяна белтъци.
- леко се разбъркват, те започват почти веднага да стягат... това за около 2-3 минути.
- добавят се разбитите жълтъци и отново се разбъркват - буквално всичко отнема 2-3 минути.
- тиганът веднага се покрива с капак и се отмества от котлона като яйцата останат леко влажни и меки.
Могат да се сервират само като бъркани яйца или с някаква добавка - с гъби, със сирене, с кашкавал, с бекон и от там нататък с каквото ти дойде наум...
Ако ще се правят с добавки - например гъби или бекон, те трябва предварително да се запържат в тигана и сетне да се действа по указаната процедура.
Не съм изчерпателен, но .... Има и доста други варианти, но това си е моят.
Правете бъркани яйца така и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар