Крем супите са много благодатни за приготвяне - хем се правят лесно, хем носят на всякакви вариации и прояви на въображение.
Веднъж като им хванеш чалъма насетне е лесно. Могат да се направят от какво ли не - от най-различни зеленчуци; само от един два (картофи, тиква, броколи, домати, леща и т.н.), дори може да се добави и някакво месо - за да не е съвсем постна.
В общи линии, обикновено крем супата се прави като нарязаните на кубчета зеленчуци се слагат в подсолена вряща вода и се варят до готовност. След това се пасират. За разреждане някои слагат прясно мляко или сметана и добавят масло. Традиционно е прието да се поднасят с прясно приготвени крутони.
Имам си собствен начин на направия, който някои хора определено няма да харесат...
За крем супата - поне 4 порции са необходими три средни тиквички, 1 голяма глава стар лук; 3-4 скилидки чесън (че и повече носи), по един среден картоф и морков. Също така масло, сол и черен пипер на вкус.
(излишно е да споменавам, че за осоляването ползвам моята гурме сол, както и за допълнително овкусяване - поне 1 с.л. от сушените ми зеленчуци).
Тиквичките и картофа се измиват, обелват (ако тиквичките са свежи, не е необходимо) и се нарязват на кубчета. Лукът, чесънът и моркова нарязвам на ситно.
В подходяща съдина се загряват поне 1 с.л. масло и 2 с.л. олио и последователно се задушават нарязаните кубчета морков, лук и чесън. Отнема 4-5 минути и се добавят картофите и след още 2-3 минути тиквичките. Разбъркват се добре и се заливат с врящ бульон (зеленчуков примерно), но ако няма - просто вряла вода колкото да ги покрие. Осолявам и слагам подправките. Варят се на средно силен котлон до готовност.
В този момент с решетъчна лъжица отделям 1-2 лъжици от зеленчуците (не е задължително). Останалото пасирам с пасатора до кремообразно състояние. Ако е рядка, добавям 1-2 лъжички брашно от нахут. Връщам обратно на котлона за кратко - колкото да заври отново като си добавям и отделените преди това зеленчуци. Следва задължително бучка масло.
Не харесвам вариантите с добавяне на прясно мляко или сметана (не са "моето"). За сметка на това, ако имам топено пушено сирене слагам по малко.
Ако се присетя поръсвам със ситно нарязан копър или магданоз.
Но моята порция в общи линии винаги изглежда така - с добавка на чеснови крутони и натрошено сирене.
В общи линии това е моят вариант на направия и го предпочитам, защото след предварителното задушаване (запържване) в мазнината заленчуците имат по-наситен вкус, а не стоят като "измити" ...
Пробвайте и може би няма да съжалите!
Няма коментари:
Публикуване на коментар