петък, 12 юли 2024 г.

БАДЕМОВО МЛЯКО

 


    За ползите от т.нар. бадемово мляко изобщо няма да говоря - не това ми е целта с тази публикация. Като имам предвид на какви цени се продава в големите хипермаркети, да не говоря за т.нар. "био"  просто не мога да се сдържа и да не се опитам да популизирам направата на домашно такова.
    Преди четири години писах как се прави мляко от овесени ядки. След това съм правил както от бадеми, така и от кашу, вкл. и от орехи и фъстъци (но по-скоро експериментално, защото има здравни причини да ги избягваме).

    Домашното по-нищо не отстъпва от купешкото промишлено направено, но има много повече предимства - чист продукт, без добавки на захар или други подсладители, понякога и неприятни консерванти. Най-важното е, че е значително по-евтино.
    Пристъпвам направо към метода на направията:
    Необходими са ни блендер, цедка (и/или марля) поне 100 грама бадеми и литър вода (желателно филтрирана или минерална). Ако е чешмяна, може да се остави да престои поне нощ и внимателно да се отлее от каната като в нея останат поне 100-а мл течност. Така се неутрализира хлора в питейната вода.
    Става както със сурови, така и с печени бадеми. За направата на млякото предпочитам да са печени и вместо 100 грама ползвам около 150 грама (за по-концентриран вкус).
    Първата стъпка е бадемовите ядки да се залеят с вряла вода за около 5-6 минути, сетне да се изстудят в студена вода.
    Втората, най-досадната: да се обелят от люспите. Стискаш с двата пръста, люспата остава там, а ядката пада в купата.
    Когото го мързи, може да прескочи тази стъпка, но цветът определено няма да е бял.
    Третата, обелените бадеми заедно с литъра вода се поставят в купата на блендера и се пасират за няколко минути.
    Четвъртата, прецеждане през марля и цедка. Добро изстискване - да остане само сухата пулпа.
    Отцедената течност се пълни в бутилка. Издържа няколко дни, без дори и да е сварено, но какво е литър мляко ... свършва преди го усетиш.
    Петата, много важна - отделената пулпа се разстила в подходяща съдина и примерно във фурната на 50С се изсушава и прибира в бурканче. По този начин е приготвено бадемово брашно, което може да се ползва за различни неща - сладкиши и т.н.
    Може и в този си вид без да се суши да се ползва за направата на бонбони, бисквити, мъфини, или с добавка на захар и какао да се направят разни вкуснотии и др.п.
Полученото бадемово мляко може да се консумира в този му вид.
    Може да се свари и да се прибере в хладилника за консумация вместо краве мляко - липсата на лактоза го прави подходящо за много хора.
    Ако е е направено от сурови ядки, може да се ползва за направа на "сирене", но това ще бъде предмет на друга публикация.
    Може млякото леко да се подслади с мед, може да се овкуси с ванилия, канела.
    Може при блендирането да се добавят при бадемите стафиди, обезкостени фурми или пък вместо тях да се сложи малко сол.
    Бедна ми е фантазията да обясня какво още може да се направи - може бадемите да се смесят с накисната чия, или вместо 150 грама бадеми да се ползват 100 грама с добавка на 30-а грама кашу и т.н.
    Тука се подсетих, че от сурово кашу може да се направи и домашна моцарела, но и това е друга тема.

    П.П. При цена на печените бадеми на промоция около 22 лв, литър бадемово мляко излиза около 2,50 лв вместо 6,00 лв в магазина и при това си имаш и още около 80 грама изсушено бадемово брашно.

    Така че правете смело изобщо не е трудно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар