неделя, 15 октомври 2023 г.

Кисели краставички без варене

 

В блога си имам няколко рецепти за кисели краставички, но установих, че нямам писано за целите кисели краставички в буркан. Па и то сега им е времето да се направят.
Количествата на корнишоните не ги давам, но препоръчвам, когато се купуват, да се избират по-ситнички (запазват се по-хрупкави и са по-вкусни).
Преди да започна с направията, корнишоните ги измивам и слагам в голяма тенджера със студена вода за поне 24 часа като водата я сменям няколко пъти. Така се изкисват и "почистват" от евентуални нитрати. Някои съветват във водата поне еднократно да се сложи пакетче лимонтузу. Пробвал съм, но не виждам някаква съществена разлика.
Другото, за което не давам количество, е лукът - въпрос на лично предпочитание. Просто се нарязва на полумесеци.
Във всеки буркан се нареждат плътно корнишоните и резенчетата лук. 
ПЪРВИ ВАРИАНТ:
След като са напълнени във всеки буркан наливам вода - до горния ръб на буркана  и веднага след това я изливам в голяма тенджера. По този начин се определя точното количество за марината за заливане.
И така на всеки компотене буркан с корнишони предвиждам:
  • 1 с.л. сол (може и едра морска)- дори носи и малко повече - с лек връх
  • зърна черен пипер - поне 10-а 
  • бахар - 1-2 зрънца, но на който не му харесва, може да го прескочи.
  • 1 ч.л. синапено семе за предпочитане жълто
  • копър - от китката по малко, но може и малко семена - по 1/2 ч.л.
  • 3-4 с.л. ябълков оцет (имам домашен и го ползвам с удоволствие).
  • последната съставка е салицилова киселина - продават я по аптеките и я ползвам вместо аспирин, защото не всеки става и не си струва риска, но за него след малко.
Във всеки напълнен буркан слагам всички съставки без солта и салициловата киселина.
В тенджерата,в коята сме отделили водата, знаем точно какво количество е, се слагат солта и салициловата киселина.
Количеството на водата е много важно, а и знаем грамажа на корнишоните, защото според тях се определя количеството на салициловата киселина - 1 грам на литър течност или кг корнишони. Разминават се често и затова вземам средно аритметично между теглото на корнишоните и водата.  Примерно 3 кг корнишон и 2 л вода, направо си слагам 3 грама салицилова киселина.
Загрявам всичко добре и разбърквам до разтваряне на солта. Много топлата течност наливам в бурканите, затягам капачките и обръщам върху тях до изстиването им.
В много рецепти слагат и по лъжичка захар, което намирам за неудачно.
В други слагат всички съставки1 вкл. солта и по един аспирин, наливат водата и сетне трябва да разклащат бурканите, за да им се разтвори солта. Също излишна играчка.

Сега малко за салициловата киселина - в буркана има оцет и тя взаимодейства с него и се получава ацетилсалициловата киселина, което си е направо аспирин, но е по-ефективна от слагането на един аспирин в буркан.

Много хора отричат този метод, защото не възприемат слагането на аспирин или подобни. Възприемат аспирина като лекарство, а на здрав човек защо да му се дава лекарство.
Е, не е така - един аспирин дневно действа съдоразширяващо и за разреждане на кръвта, така че вреда няма. А на един буркан е в незначително количество, защото никой от нас не изяжда един буркан на едно хапване...

П.П. Който се "страхува" от този начин на направия за консервант може да ползва слагането на 10-12 грама лимонтузу на 1 л течност за заливане на краставичките. Пробвал съм - работи.
Срещал съм вариант - със сока на 1/2 лимон за буркан, но не съм пробвал и ми се вижда неразумно скъпо.


П.П. на П.П. Когато искаме да направим малко по-пикантни кисели краставички, в буркана просто слагаме едно или две лютиви чушлета (като на снимката в началото).
Сокът от такъв буркан (не говоря, че краставичките са пикантни), е идеален за овкусяване на месо и му придава крехкост и пикантност.

ВТОРИ ВАРИАНТ:
До тук по-скоро говорихме за мариновани краставички без варене и стерилизиране, а сега ще споделя и другият ми вариант, при който се получават онези краставички с вкус като от бидон дет ни ги продаваха в годините на Соца по зеленчуковите магазини ...
Най-удачно е да се правят в поне 3 л буркан или малко бидонче. Аз поне ползвам 3 л буркани от години.
Процедурата с корнишоните е същата, но след изкисването ги надупчвам тук таме с вилица.
Слагам в буркана и след това замелвам водата по указания начин по-горе ...
Измервам течността в литраж и на всеки литър слагам около 45 грама сол и 1-2 с.л. оцет. Заварявам до разтапяне на солта и наливам в бурканите като капачката само я поставям, без да се затяга ... 
Естествено и тук може да им се сложи "нещичко", но е излишно.
Започват си сами т.нар. "дива ферментация" и след 10-на дни са направо готови за хапване...Тези са ми любимите.
С това мисля, че изчерпах темата за краставичките.
Пробвайте, който вариант Ви хареса и няма да съжалите.

2 коментара:

  1. аспиринът е ацетил-салицилова киселина, не салицилова ;) т.е. от аптеката купуваш и слагаш в краставичките нещо различно от аспирин, затова "става" по-добре.

    ОтговорИзтриване