Пилешко рядко готвя - още от казармените години не ми е най-любимото месо, но все пак се случва понякога да ни текне сърце и за него... Тази яхния е невероятно вкусна, прави се много бързо и лесно (впрочем може да се сготви и със заешко или друго леко месо) и при това само в една съдина.
За около 4 порции са необходими - приблизително 500 грама нарязано на едри късчета пилешко месо (гърди и бут - без кожа и кост); 1 голяма лук- на ситно; 2-3 скилидки чесън на ситно; 1 морков - на кубчета; едно бурканче домати консерва или 1-2 домати обелени и нарязани на кубчета; 1 буркан консерва зелен фасул; сол и черен пипер на вкус; магданоз за поръсване; 1 с.л. брашно и поне 2 с.л. олио (може по една олио и масло).
Изпълнението е от няма накъде по-лесно, след като всичко горно е предварително подготвено и нарязано:
В загрятата смес от олио и масло се запържват до леко зачервяване късчетата пилешко; след това се добавят нарязания лук, чесън и моркови и след като омекнат се долива течността от буркана зелен фасул и поне още 1/2 ч.ч. топла вода. Силата на котлона се намалява и се оставя да къкри. Сега е моментът да се отдели горе долу 1/2 ч.ч. от течността в тигана и да се добавят доматите. Като поизстине отделената течност в нея се размива брашното и се връща обратно в тигана. Слага се и 1 с.л. сушени зеленчуци, с каквито винаги разполагам. Добавя се зеления фасул, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя до къкри още поне 10-а минути, които са напълно достатъчни, за да стане яхнията. Буквално преди сервирането се ръси със ситно нарязания магданоз.
За разлика от пилешкото, зеленият фасул ми е доста любим и в блога си имам няколко рецепти с него, а вероятно мога да дам и доста повече, но и за него съм писал по-рядко:
Пробвайте, лесно е и при това много вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар