Когато купя карфиол, задължително правя крем супа с най-различни добавки.
Карфиолът е много благодатен за готвене и при това много полезен. За съжаление, рецептите в блога ми не са толкова много:
Карфиол кюфтета с извара
Карфиол със синьо сирене
Само ще обясня, че карфиолът най-често се продава на цяла глава с дебелото стъбло и зелените листа от страни. Тука идва ред на моя икономичен трик. Много хора под чистене на карфиола разбират отразване на дебелото стъбло и на зелените листа и изхвърлянето им. Напълно излишно е - в тях се съдържат същите полезни вещества, че и ровече дори. Изрязвам всичко това заедно с по-дебелите стъбла и на розичките. Розичките се отделят за някаква вкуснотия, а тия "изрезки" - за крем супа. Просто трябва да се нарежат на много ситно.
В подходяща тенджера се загряват по 1 с.л. масло и зехтин. В него се задушават 3-4 скилидки чесън, 1 глава нарязан лук и 4-5 нарязани печурки. Налива се около 1,5 л вода заедно с едно кубче зеленчуков бульон и когато водата заври в нея се пущат един картоф нарязан кубчета и след още няколко минути и късчетата карфиол. Вари се до омекване на зеленчуците.
Следва пасиране - правя го в самата съдина. Пробване на вкус и се осолява и опиперява на вкус.
Оставя се да покъкри малко и се преценя гъстотата (при изстудяване леко се сгъстява). Ако ми се стори, че е много рядко, добавям 1 или 2 с.л. брашно от нахут.
Най-вкусна става крем супата от карфиол с добавка на синьо сирене или чедър.
Сервира се с чеснови крутони или с посипка от тиквени семки.
Правете и няма да съжалите
Няма коментари:
Публикуване на коментар