сряда, 4 декември 2019 г.

Саздърма от свински език


  Преди дни попаднах в месарницата на свински езици и то на цена малко над 5 лв за кило. То човешкото оЧо насищане няма и с идеята за език с масло към питието взех, че се накупих почти с две кила език.  Да ама за двама човека - колко мезе да приготвиш и за колко питиета?

 То каквото и да правиш с език първо трябва да се свари - варенето е ясно - сол, зърна пипер, дафиново листче, едно две караНфильчета, 4-5 зърна бахар, няколко скилидки чесън и половин глава лук (даже необелен). Варенето е ясно - като боцнеш с вилицата, да потъва като в масло. Имах налично джоланско месо около 400-500 грама и него го бухнах при езика. И като взех да слагам - и едни изостанали 100-а грама от телешка глава (в камерата на хладилника какво ли няма). Тайната на варенето за омекване е, че във водата може да се сложи и 1 ч.л. сода.
След сваряването, езикът се вади, веднага се охлажда и обелва. 
Е, обелих два езика нарязани на филийки запържих в масло с малко подправки и след няколко питиета половината взе, че артиса. В добавка и на още почти кило и половина езици и малко сварени мръфки.
Ами сега? Да взема да замразявам хич не ми хареса като идея. 
И ми дойде хрумка:
Сетих  че имам едно найлоново черво почти Ф=15 см. Обелените езици резнах буквално на две три парчета, свареното месо накъсах на ситно.  В тигана загрях буквално 1 с.л. масло, турих нарязаните езици и месо и малко от бульона от варенето - колкото да ги покрие и запържвах/варих до полуизпаряване на течността. Като поизстина малко изсипах едно пакетче желатин вътре и напълних в червото. Тук таме боцване с иглата и пресоване в стягата за 24 часа. Сетне в хладилника.
Стана невероятно вкусно мезе - Дзверска му работа. 

След хладилника яко стегна, пази форма, реже се тънкофайско.
Всичко се вижда от снимките. За вкуса може да ми се доверите - знаете, че там не подвеждам. Каквото не е станало не се публикува и минава в графата "провали".
Много се чудих как да го "кръстя" - можеше - деликатес от свински езици, но заложих на познатото "саздърма" от свински език. 
Правете смело, Дзврески вкусно е и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар