петък, 6 октомври 2023 г.

ДОМАШЕН ТАБАСКО СОС

 


    Началото на октомври е и на изобилието от люти чушлета на пазара, както и сега му е времето да си направим освен чили соса и домашен табаско сос.
    Прави се сравнително лесно и се получава в доста добро количество.
За направата са необходими 1 кг хубави червени люти чушлета, както и поне 150 гр сол и горе долу толкова ябълков оцет.
Чушлетата се измиват, дръжките им се отрязват и сетне чушлетата, без да се почистват от семенцата, се нарязват на произволни парчета. Слагат се в подходяща съдина и засипват със солта, разбъркват се и съдината се затваря с капак.  
Съдината се забравя поне за седмица като от време на време чушлетата трябва да се разбъркват. 
През това време те си преминават някакъв си собствен процес на ферментация като се отделя и доста течност.
След този им престой следва смилането.
В купата на блендера първо се сипва отделената течност и сетне на порции самите чушлета. Смилат се до кашеобразно състояние и отново, след като се върнат в съдината си, се забравят за няколко дни - 3-4-5.
Следва най-трудоемката част: прецеждането, което се прави през ситна цедка.
При това прецеждане се получи около 500 мл гъст сос, което е и нашият първичен табаско сос. Доста е лютив ...
Отделената пулпа при прецеждането се смесва с около 150 мл ябълков оцет и отново се прецежда - този път още по-старателно и се получават още около 200 мл табаско сос, който вече не е толкова лютив като първия, а и е малко редичък.
Тук е моментът на въображението и на нагласянето на лютостта на соса по собствен вкус - като се смесят двата соса или части от тях.
След второто прецеждане остава доста пулпа, която не се изхвърля, а се разстила върху найлон и се оставя да изсъхне. Сушенето може да стане и на слънце и в стаята. Следва натрошаване и съхранение в подходяща съдина (напр. буркан с капак). После се ползва за подлютяване на ястия, супи и т.н. вместо прословутите чили люспи. 

Сега и най-голямото предимство на този домашен табаско сос: 
Направата му позволява различни варианти с добавка на най-различни неща. Още в самото начало при нарязаните чушлета слагам скилидки чесън - поне 7-8;  При повторното прецеждане на пулпата, освен оцета, може да се добави и 1 с.л. мед или ароматен алкохол; 
Може и настъргана кора от лимон или пък 2-3 капки течен дим; може да се добави и малко прясно смлюн черен пипер или някакъв любич аромат.
Вариантите са твърде много.

Като допълнение - този сос не се нуждае от варене или някакво консервиране, защото солта и лютото са много добри консерванти.
Цялата инвестиции излиза около 2,00 лв за кило люти чушлета и малко от собственото време, но получавате около 750 мл идеален табаско, който ще ползвате сума ти време.

Пробвайте и ще се наслаждавате на истински лют домашен табаско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар