неделя, 17 август 2025 г.

ТУРСКА ЛИМОНАДА

 

    В тия жеги се нуждаем от хубави разхладителни питиета. Най-доброто е домашната лимонада, която освен че е с естествени съставки, се прави и много лесно.
    Турската лимонада може би държи палмата на първенството особено за тези, които обичат по-сладичкото (макар че сладостта може да се регулира).
    Започвам направо с начина на направия така както ми е обяснил приятел - турчин. 
    Необходими са три лимона,  един голям (или два по-малки) портокал, три литра минерална вода, захар на вкус (с разчет около 120 грама на литър вода) и пресна мента за сервиране. 
Портокалът и лимоните се накисват в топла вода с добавка на сода за около 30 мин. и се измиват много добре. С ренде се настъргва кората им, а сокът им се изцежда.
Настърганата кора се смесва със захарта и оставя така да престои около час. След това всичко се смесва, разбърква много добре да се разтвори захарта и прецежда. Пълни се в бутилки и в хладилника.
При сервиране се слагат бучки лед и листенца мента.
Както казах по-горе, този вариант е адски сладък за моя вкус и не правя лимонадата по този начин, а по моя си,който веднага обяснявам.
Ползвам същото количество цитруси, но без грам захар. Измивам ги много добре и изрязвам корите, които пращам да се сушат.
Наразяните цитруси с около 500 мл вода се слагат в купата на нутрибулета или блендера и се пасират за около 30-а секунди.
Полученият сок се прецежда. Пулпата се връща обратно в блендера пак с около 500 мл вода и цялата процедура се повтаря.
Пулпата след изцеждането се изхвърля, а сока - в булилки и в хладилника.
Получава се нещо като концентрат на лимонада.
Не е много кисело от лимоните, а и леко сладни от портокала.
След това при сервиране този концентрат се разрежда с изстудена газирана или минерална вода, добавят се бучки лед и задължителните листенца мента и за разкош резенче лимон оваляно в кафява захар.
По желание преди да се долее газираната вода, примерно, може да се подслади на вкус с малко мед.  Противник съм на бялата захар и не я ползвам изобщо - мед или кафява захар в краен случай.

В блога имам няколко рецепти за лимонада, които може заинтересуват някого:

ДОМАШНА ЛИМОНАДА



Впрочем домашна лимонада може да се направи почти от всеки плод или пък сироп от черен или бял бъз, арония и т.н. или от сок от смокинови листа и т.н., че била и семките на пъпеш - например

"Мляко" от семена на пъпеш


Така че правете смело и импровизирайте по собствен вкус и се наслаждавайте на лятото с вкусна домашна лимонада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар