Преди време когато писах за пицата със специално тесто, споменах, че ползвам моя си домашна подправка за пица.
Преди доста години,, то се вижда от снимката - май повече от 7 бях купил една подправка за пица, която много ми хареса. На снимката се вижда, но така съм изрязал етикета и лепнал върху буркана. Подозирам, че е на "Биосет" (да ме извиняват, ако бъркам). Пробвах я, много ми хареса, но свърши. Като видите и другите ми постове за овкусена сол, за овкусен зехтин или пък олио, ще Ви стане ясно, че предпочитам да си "крадна" идеята и да си правя собствен вариант, по нашия си вкус.
Та то се вижда от етикета - готварска сол, ронена чубрица, риган, млян черен пипер, босилек, розмарин и др.
Подправката ми хареса, но идваше доста солена, тъй като в пицата слагаме доста други солени неща.
Затова след доста експерименти, стигнах до мой си вариант който споделям:
1 с.л. едра морска сол, 3 с.л. сушен риган, 2 с.л. сушена планинска чубрица, 2 с.л. сушен босилек, 1 с.л. сушен розмарин, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сушен магданоз, 1/4 ч.л. млян кориандър, по 1/8 ч.л. сушен чесън и лук на гранули.
Всичко това се смила в старата електрическа кафемелачка и се пълни в буркан.
Количеството зависи от големината буркана. Ползвам от ония херметичски стъклени буркани, които са по около 500 грама, но никога не ги пълня догоре. Горе долу 2/3 от буркана. И като свърши, си правя нова партида.
При всички положения всеки може да си комбинира подправките по свой вкус и да не се ръси с излишни пари за готови, които излизат поне 3 пъти по-скъпи от домашно приготвените.
П.П. Всичко това не изключва най-вкусния вариант - ръсването на пицата с пресен риган или босилек при приготвянето. С една уговорка - няма ги целогодишно, докато тази подправка "спасява" положението във всеки един момент.
П.П. Всичко това не изключва най-вкусния вариант - ръсването на пицата с пресен риган или босилек при приготвянето. С една уговорка - няма ги целогодишно, докато тази подправка "спасява" положението във всеки един момент.
Прекрасна подправка Бате, записах я и ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави, успешна седмица !