петък, 6 септември 2019 г.

Маринована бамя


 Бамята е уникален зеленчук. Малко е недолюбвана, но напълно незаслужено. Зеленчуков гювеч без бамя е все едно таратор без кисело мляко. А какви яхнии с телешко стават с него, направо не е истина.
 Началото на септември е времето, когато трябва да се заредим с бамя. Само че сега ме изненада с цената си - на нашия пазар е цели 6,00 лв килото ситната и то на една две сергии... Приятел, пак приятел от близко село ми купи цели 5 кила по 2,00 лв и чак съжалих, че не му поръчех повече.

 Тъй като нямам намарение да пиша много, ще споделя начините, по които я съхранявам:

Замразена във фризера: измива се много добре, режат се излишните части от дръжчицата, бланшира се за кратко в леко подсолена вода и сетне в пакетчета, най-добре вакумирани, и във фризера.

Стерилизирана - процедурата е същата, измиване и т.н. Пълнене в буркани и варене за около 25-30 минути от момента на завирането.
Тука има поне 100 варианта - с добавка на доматен сос, с добавка на нарязани зеленчуци и т.н. може и моркови, и чесън и лук и т.н., т.н.... Няма да мога да ги изброя всите...

Маринована - всъщност това ми е любимата бамя.
Вадиш от буркана, ръсваш с малко мазнинка и пиперчета и си сипваш питието.
Най я обичам в сладко кисело лютива марината.
И веднага споделям без много приказки моят начин.

Бланширам измитата бамя във вряла вода, в която съм добавил 1 разделен на половинки лимон и 2-3 с.л. от моята гурме сол. ( сол смесена с черен пипер, сух чесън, сушен лук и някои други неща). Някъде за около пет минути и след това я оставям да изстине добре.
След изстиването без много престараване с една вилица е понадупчвам тук таме.
Почиствам чесън и нарязвам скилидките на четвъртинки - горе долу 3-4 скилидки на буркан.
Нарязвам на ситно магданоз и керевиз.
Подготвям си черен пипер, дафинов лист - на буркан 10-а зърна и 1 листче.
За пикантен вкус предвиждам и по едно люто чушле на буркан.
На дъното на буркана се слагат чесъна, нарязаният магданоз и кервиз. Може и копър. Сетне бурканът се слага почти легнал и започват да се нареждат в него бамичките - до запълване на буркана. Обикновено заема половината. Сетне се изправя и се нареждат и останалите бами. Пълни се всеки буркан с вряла вода, която сетне се излива в тенджерка.
В буркана се слагат дафиновото листче, зрънцата черен пипер (може и синап малко) и се сипват 4-5 с.л. оцет. Да не забравим и лютото нарязано на ситно чушле.
В отделената вода се слагат по 2 с.л. захар, 1 с.л. сол с връх - пак позвам моята гурме сол с добавки, и се възвира до кипване.
Както е вряща, я разсипваме по бурканите, веднага затваряме с капачките и обръщамме върху тях до пълно изстиване.
Досега не съм имал провал с този начин, но този път за "застраховка" сложих във всеки буркан и по един аспирин.
Това е ... Остава да изчакаме да завее навън и да се насладим страхотното мезе за питието... Бамята става леко хрупкава и леко пикантна.
Не мога да не кажа и НАЗДРАВЕ!

7 коментара:

  1. Това за стерилизирана бамя изпитана рецепта ли е? Защото аз имам една готварска книга, издадена 1975 год., където пише ,че бамята се стерилизира 90 мин. И така я правя вече 40 год. Ще съм ви благодарна, ако получа отговор! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 2023г.Измих я,сложих във всеки буркан по 1 лъжичка сол и вода.Сварих я само 15 мин.,но се развали.Явно трябва да се вари 90-100 минути.

      Изтриване
    2. вероятно трябва да се вари повечко време. Понеже сложих аспирин - той е като консервант и зотава при мене с по-малко варене.

      Изтриване
  2. Да проверено е. От няколко години. Тази година ги варих точно 20 минути.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз я стерилизирам 20 мин, но слагам кафена лъжичка лимонтозу на буркан от 400 мл. сол една кафена лъжичка и захар една супена лъжица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. лимонтозуто е консервант, но не съм се сещал да го ползвам.

      Изтриване