неделя, 8 ноември 2015 г.

Пухкаво картофено пюре с карфиол и моркови


Картофено пюре - какво толкова, сварени, намачкани картофи, масло и мляко! Да но това е по-различно и значително по-вкусно.

Необходими са ни: около 1 кг картофи, 350 гр. карфиол и 2-3 средни моркова. Сол, черен пипер и масло (1-2 с.л.). Индийско орехче - една щипка е опция (за любителите на аромата му, но придава много по-добър вкус).

Приготвяне:
Когато се прави картофено пюре, предпочитам картофите да са обелени и нарязани на кубчета. Варят се в леко подсолена вода.
(Много хора твърдят, че било по-удачно картофите да се варят с кората и сетне да се белят. Не знам, за мен е по-удачно наобратно).
Карфиолът се накъсва на розички, а морковите се обелват.
При варенето се прилага една "рационализация": като се сложат картофите в тенджерата, отгоре им се поставя кошничката за варене на пара и в нея се слагат карфиола и резнатите на няколко парчета моркови.  Тенджерата се похлупва с капака (не изцяло разбира се) и така пък те се варят на пара.  Дори се сваряват по-бързо от картофите.
Карфиола и морковите, се вадят, оставят се леко да се оцедят и докато са топли, се намачкват с вълшебния уред за мачкане на картофи. 


 Така намачкани се слагат в цедка, още да се оцеждат докато се приготвят картофите. Сварените картофи също се намачкват и смесват с карфиола и морковите. Разбъркват се, солят и опиперяват на вкус, добавя се маслото и се разбъркват. Тъй като карфиола и морковите са доста влажни почти не иска допълнителна течност (от водата дето са варени или топло мляко). При необходимост в зависимост каква гъстота се цели, може и да се добави малко.

Страхотно вкусна гарнитура към печено, варено и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар