събота, 21 март 2020 г.

ОВЕСЕНО МЛЯКО и как да си направим домашно



 По разни причини се наложи в последно  време да използвам овесени ядки. Та покрай тях взех, че попрочетох и малко за ползите от овесеното мляко. 
Оказа се, че е естествен източник на висококачествени протеини, аминокиселини, витамини от групата В, витамин E, множество минерали, сред които калций, желязо, манган и цинк. 
Освен това има доста разтворими фибри и не затруднява храносмилането - дори го подпомага.
Твърдят и вероятно е така, че поради съдържанието на желязо, предпазва от анемия (пишат, че 100 мл съдържали до 1/3 от дневната доза желязо). 
От друга страна намалявало и нивото на холестирола, съдействало за почистване на артериите и отделно от това укрепвало имунната система. Намалявало и риска от рак на дебелото черво.
Та толкова накратко, който иска, може да потърси повече инфо из дебрите на Интернет.

Много е подходящо за хората с непоносимост към лактозата и замествало успешно обикновеното краве мляко.
Може да си се пие направо - препоръчително половин час преди хранене, може да се добавя в десерти, да се слага в мюсли или в кафе, да се направят палачинки и т.н.

Направих си "една разходка" да видя каква е цената на 1 л овесено мляко и се поизненадах - около цели 5,00 лв, че и нагоре. Зависи дали е пастьоризирано, дали има добавка и на други витамини и т.н. 

Моето мнение е, че от натуралното няма по-полезно. За повечко информация поразгледах из руските сайтове, където е много популярно и след в главата ми стана малка бъркотия си отговорих и на най-важния въпрос как да си го направим при домашни условия?

Направията се оказа много лесна и невероятно евтина (но за цената най-накрая) ...
100 грама овесени ядки се слагат в подходяща съдина и заливат с 1 литър вода.
Желателно е водата да е преварена или филтрирана.
Оставя се така поне за 12 часа на хладно (или в хладилник).
След това се разбърква, слага му се щипка сол и смила в блендер.
Поради липса на такъв, ползвах пасатора. Пасирането е съвсем за кратко време.
След това следва прецеждане през ситна цедка. В зависимост от едрината на цедката зависи и "плътността" на млякото.

Сега малко за пасирането - не трябва да се престараваме, защото ако се пасира по-дълго време крайният резултат е леко лигаво мляко. Казвам го от личен опит (преди да напиша каквото и да е и да го пусна в блога е пробвано поне няколко пъти).
Прецеденото мляко се слага в бутилка и прибира в хладилника.
Останалата твърда част при прецеждането не се изхвърля, а може да се ползва и за хапване, и в десерт и т.н.
Има свойството леко да се утаява, та затова преди употреба трябва хубавичко да се разтръска.

Колко време издържа така не мога да кажа. Пишат - до седмица, но свършва за отрицателно време. Не е проблем да се прави през ден. Отнема 10-а минути.

Нищо не прачи и да се ползва минерална вода.

Изчетох и варианти със заливане с вряла вода, както и такива за сваряване след прецеждането. Но моето мнение, че при термична обработка губи доста от полезните си свойства.

Другото най-хубаво е, че носи вкякакво овкусяване и подслаждане - при пасирането в сместа може да се сложи един банан или два, могат да се ползват и други плодове. Или пък само желано количество мед. 
Вкусът може да се подсили с добавката на ванилена захар.

П.П. Вместо да се тегли и т.н. може да се замерва с ч.ч. - на 1 ч.ч. овесени ядки - 5 ч.ч. вода.

П.П. Най-накрая и за цената. В кварталния магазин 0,500 кг овесени ядки е 1,60 лв, т.е. 1 литър овесено мляко излиза макс. 0,40 лв (10-12 пъти по-евтино и сигурен съм и толкова по-полезно от това, което продават).

7 коментара:

  1. Щом е мляко може ли да се направи от него крем за торта?

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм пробвал, но предполагам, че да. Вероятно ще опитам, макар че торти не правя

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвах да направя крем с това мляко: 500 мл мляко, около 120 грама захар (все пак на вкус - може и 10 гр.). Млякото се слага в касерола и като загрее се добавя захарта и се разбърква. В процеса на варене започва да се сгъстява. Вари се до сгъстяване и в края на варенето се слага бучка масло - около 50 гр.. Когато изстине, става доста плътен крем - като за торта.

    ОтговорИзтриване
  4. Бате,
    аз правя овесеното мляко с овес.Купувам белен овес от магазини Берьозка.Но и с овесени ядки става, даже става и с трици от овес.Както и да го направиш все става вкусно, а и е евтино.Навремето са хранили конете с овес за да придобиват повече сила при надбягвания.Но не съм сигурна какъв е бил овеса.Днес всички зърнени храни съдържат глутен и много нишесте, а това никак не е полезно.Нишестето и глутенът при някои хора е проблем и има дори болест - непоносимост към глутен.Така,че трябва внимание.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  5. благодаря за полезната информация!

    ОтговорИзтриване
  6. Много се радвам, че попаднах на тази рецептичка. Моето семейство редовно употребяваме овесено мляко - имаме непоносимост към млечни произведения, и закупуването му ни струва около 180 лв. месечно. Направих го по Вашата рецепта и останахме очаровани. Благодаря от сърце за споделянето на рецептата! Следим и препрочитаме и всички други Ваши рецепти.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за оценката, но наистина става много хубаво и невероятно евтино. След няколко направии, човек намира и най-подходящия за себе си начин - дори по-добър и от "рецептата"

    ОтговорИзтриване