петък, 23 август 2024 г.

ПАТЛАДЖАН ПИЦА


 Поредната нерецепта, а само идея как в сезона на патладжаните да разнообразим начините на приготвянето им.
    Преди да продължа ми се ще, както правя напоследък, да посоча няколко от идеите с патладжан в блога ми:

ПАТЛАДЖАНЕНИ КУЛИ


Започваме с патладжана - един е достатъчен за двама, а с два - направо поне за четирима.
Патладжанът се измива и обелва "на зебра".
Нарязва се по дължина на филийки с дебелина около 1 см.
Слага се в купа със студена вода и сол и се оставя за 20-а мин.
След това се измива и подсушава с кухненска хартия.
Тавата на фурната се застила с хартия за печене, леко се намазнява и се нареждат патладжаните, които също се напръскват с мазнина. Пекат се на 170С с вентилатор до зачервяване.
Докато те се пекат, в подходяща купа смесваме на ситно нарязан домат, колбас (какъвто има) и настърган кашкавал (гауда, едам или моцарела както в случая).
Препоръчвам тавата, в която ще се пекат, да се застели с хартия за печене (леко омазнена) и  там да се сложат патладжанените резени (а не като върху дъската за рязане, защото сетне трудно се прехвърлят и могат да се накъсат).
Падладжаните може леко да се намажат с доматено пюре или кутчуп. Сетне с чаена лъжичка или с ръка се поставя от плънката като леко се притиска.
Отгоре се нареждат тънки резени домат, ръсват се с моята подправка за пица и се завършва с обилно наръсване с настъргана моцарела.
Пекат се във фурната на 170С с вентилатор не повече от 10-а минутки - колкото моцарелата да се разтопи и леко промени цвета си.
Трябва малко да поистинат и са готови за нападение.
Впрочем всеки може да сложи каквото на него му харесва или каквото има в хладилника.
Стават дори по-вкусни от обикновена пица, няма глутени, излишни въглехидрати и т.н. Ако не се сложи колбас, си е направо вегетарианско хапване.
Пробвайте, лесно и вкусно е и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар