сряда, 21 септември 2022 г.

ПАТЛАДЖАН САНДВИЧ


     Сезонът на патладжаните е благодатен за приготвянето на различни рецепти с тях. При нас има няколко - е повечко са, все традиционни рецепти, но в Турция има хиляди - дори и за сладкиши с патладжан. Лично ние сме хапвали с кеф сладко от зелени патладжани - не мога да опиша каква вкуснотия е.
    Този път ще споделя една моя компилация от няколко турски рецепти, резултат на които е този сандвич-патладжан. Може и да се нарече "пица-патладжан" ... На когото както му харесва.
Няма да давам количества, но два патладжана са достатъчни да нахранят четирима човека.
Патладжаните се обелват на "зебра" с белачката за зеленчуци. 
Нарязват се на шайби с дебелина под 1 см и се слагат за около час в подсолена вода. Сега продават такива, които не горчат, но този метод променя вкуса им.
Следва подсушаване и начукване с чука за пържоли- да се поизтънят и да придобият красив вид.
Слагат се в тавичка върху хартия за печене (нямах такава и жалко), ръсват се с малко солчица, зехтинец и заминават във фурната на 180С за около 20-а минути.
Докато патладжанът се запича си приготвяме плънката. В случая - един обелен и нарязан на кубчета домат, натрошено сирене, две яйца - сол, черен пипер на вкус и малко чубрица.
За разкош - отделих половината смес и вътре наситних варено-опушено филе нарязано на ситно.
След запичането на патладжана, тавата се вади и върху кръгчета патладжан се натрупва от горната смес.
Наръсва се с настъргана моцарела и се дозапича във фурната за още 10-а мин.
П.П. Печете върху хартия за печене - по-лесно се мие тавата.
Правете смело, става невероятно вкусно и НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Това ще ми хареса много:) поздрави, човече:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То това е само идея. може да се направи в много варианти с подръчни продукти.

      Изтриване