Този път предлагам нещо простичко за изпълнение и при това невероятно вкусно. На практика си няма рецепта, а е просто една идея.
За един шницел са необходими едно зелево листо, около 160-180 гр. овкусена кайма и от там нататък брашно за овалване на шницелите, разбити яйца за потапяне и олио за пържене. За каймата ползвам смляно месо и добре овкусено със сол, черен пипер, идея кимион и кориандър - всичко на вкус. И при омесването добавям бучки лед, за да стане както трябва и след престой в хладилника поне един ден, тогава я ползвам. Всеки може да ползва каквато си иска кайма и овкусена по собствен вкус.
Може и да стане с ползване на тънко нарязано и добре начукано и овкусено месо.
Започва се с цели листа зеле, които се попарват за няколко минути във вряла вода с добавка на малко сол и сетне в ледено студена вода.
Дебелата жилка се отстранява с остър нож и с тъпата му страна листото се начуква леко.
Няма страшно ако леко се разкъса - това е без значение. По никакъв начин няма да проличи сетне при изпълнението.
Листото зеле се слага върху дъската като в единия му край се слага каймата и с притискане се разстила на тънък слой и се затваря с другата половина от листа и то по начин да се получи нещо като плик за писмо.
След това този плик много добре се овалва в брашно и оставя за кратко да "дръпне" брашното.
Го леко се овлажнява и отново се овалва в брашното.
Може да се направи и двойна панировка по желание - обратно в брашното и сетне в яйцата.
Като овалям в брашно шницелите ги оставям всичките върху дъската и в това време в тигана се загрява мазнината - ползвам патешка мас и олио или зехтин поравно с добавка на бучка масло.
Пържат се до леко зачервяване от двете страни.
Вадене върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.
Инак всеки може да си ги сервира както иска.
Ето и един шницел в разрез - снимката не е много добра - телефонът от толкова близко нещо се излага.
Няма да обяснявам, че се правят много лесно и бързо и се дзверски вкусни.
Носят и на собствени вариации ... все пак говорим за идея, а не за строга рецепта.
Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар