Това е възможно най-лесното за готвене ястие. Вероятно доста хора, които се занимават с готвене ще ме упрекнат за начина на приготвяне. Баба така го приготвяше и поради тази причина и аз.
Ориентировъчно са необходими: около 400-500 грама мляно месо; поне две тиквички; една голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън; една чушка; 3/4 ч.ч. ориз; сол и черен пипер на вкус; джоджен и 2-3 с.л. олио.
За пикантност едно малко люто червено чушле - без семките.
Зеленчуците се измиват и обелват.
Нарязват се (без 1/2 тиквичка) и се слагат направо в тавата за печене като на дъното е сипната мазнината.
Оформят се кюфтенца с желана големина.
Кюфтенцата се слагат в тавата за печене при нарязаните зеленчуци.
Докато се занимаваме с това, измитият ориз се оставя в купа със студена вода.
Прецежда се и се слага в тавата. Следват солта и пипера и се наливат около 2 1/2 чаши бульон или леко затоплена вода.
Пече се на 180С във фурната около 40-45 мин - до готовност.
Остава да се насладим на ястието.Става сочно и вкусно.
Най-важното никакво пържене, никакво мотане - 10-а минути подготовка и толкова.
Прави се бързо и лесно - пробвайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар