сряда, 21 август 2024 г.

Кюфтета с ориз и тиквички на фурна

 


    Това е възможно най-лесното за готвене ястие. Вероятно доста хора, които се занимават с готвене ще ме упрекнат за начина на приготвяне.  Баба така го приготвяше и поради тази причина и аз. 

   

Ориентировъчно са необходими: около 400-500 грама мляно месо; поне две тиквички; една голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън; една чушка; 3/4 ч.ч. ориз; сол и черен пипер на вкус; джоджен и 2-3 с.л. олио.

За пикантност едно малко люто червено чушле - без семките. 

Зеленчуците се измиват и обелват.

Нарязват се (без 1/2 тиквичка) и се слагат направо в тавата за печене като на дъното е сипната мазнината.





В друга купа каймата се омесва заедно с настърганата 1/2 тиквичка (която се изцежда леко), сол, черен пипер, малко от моите сушени зеленчуци.

Оформят се кюфтенца с желана големина.

Кюфтенцата се слагат в тавата за печене при нарязаните зеленчуци.

Докато се занимаваме с това, измитият ориз се оставя в купа със студена вода.

Прецежда се и се слага в тавата. Следват солта и пипера и се наливат около 2 1/2 чаши бульон или леко затоплена вода.

Пече се на 180С във фурната около 40-45 мин - до готовност.

Остава да се насладим на ястието. 

Става сочно и вкусно.

Най-важното никакво пържене, никакво мотане - 10-а минути подготовка и толкова.

Прави се бързо и лесно - пробвайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар