понеделник, 19 октомври 2015 г.
БАНИЦА с патладжан
Тези дни в къщи има предостатъчно патладжани и то все домашно производство. Правя най-различни неща с тях, но ми хрумна и да пробвам баница.
Няма претенции за оригиналност, ще изложа моята си рецепта, а сетне накрая ще направя и кратък коментар.
Продукти:
1 пакет фини кори и олио за намазване на корите;
5-6 скилидки чесън; 1 голяма глава лук - нарязани на ситно; 1 с.л.ориз; 4 средни патладжана - обелени и нарязани на кубчета; 2 средно домата - обелени и нарязани на ситно; 1/2 ч.л. кимион; по 1 ч.л. черен и червен пипер и сух риган; 1 ч.л. сол (на вкус) и 3-4 с.л. зехтин
300 гр. натрошено сирене;
и още 2 яйца, 150 мл прясно мляко и 100 мл газирана вода, и 50-70 гр настърган кашкавал.
Приготвяне:
в зехтина се запържват последователно чесъна, лука, ориза, червения пипер, патладжаните и накрая се добавят доматите и малко след това останалите подправки. Задушавах ги докато изври течността.
Зеленчуковата смес се оставя да изстине добре и към нея се добавят 2/3 от натрошеното сирене.
Тава с d-30 sm се намазнява и се нареждат пет реда кори (които също се намазняват). Върху корите се слага половината плънка и оставената 1/3 от натрошеното сирене.
Нареждат се пак пет реда кори и се слага останалата плънка и пак корите.
Нарязва се на квадрати и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 С.
В това време се приготвя заливката - разбиват се яйцата, млякото, газираната вода и се разбъркват с настъргания кашкавал
След около 25 мин тавата се вади, баницата се залива с готовата смес и се допича до готовност. В последните няколко минути се наложи да я покрия с фолио (но то зависи от фурната).
Вади се и се покрива с кърпа.
Като изстине добре, се нарязва и се сервира.
Забележки:
Оказа се, че е по-вкусна студена.
При приготвяне на зеленчуковата смес се отделя доста течност, колкото и да я вариш. Затова зеленчуците ги поставих в цедка, а отцеденото добавих в заливката.
Идеята за печене нарязана и заливката с добавка на кашкавал я "откраднах" от Пепи - от нейната баница с патладжан с кайма.
Нейният вариант ми хареса, но лично аз асоциирам баницата задължително със сирене.
Пък и комбинацията патладжан със сирене си я бива.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар