петък, 16 август 2024 г.

ТРИЪГЪЛНА ПАЛАЧИНКА С ПЪЛНЕЖ


    Това е едно уникално вкусно предястие, което може да замести цяло ястие. Прави се много лесно, а ефектът от него е поразителен.
    Начинът на направия съм отмъкнал от една стара книга с рецепти от 1928 год. и съм я адаптирал, че там се ползват мас,  агнешка кайма и някакви подправки, които сега трудно се намират.
    За палачинките: 3 яйца; 1 ч.л. сол; 1 с.л. захар; 1 ч.л. сода; 500 мл. прясно мляко и 300 грама брашно; 2 с. л. разтопено масло; (опция - една ванилия пакетче или 1 ч.л. винилинова захар);
    За плънката: 300 грама, овкусена кайма със задушен лук; малко зелентии, черен пипер, кимион, сол. И при това леко разредена с някакъв зеленчуков бульон след запържването. Уф, пропуснах и настърган домат.
В тефлонов тиган си запичаме палачинки и ги намазваме с малко масло.
Докато се запичаме палачинките в друг тиган се подготвя плънката - задушаваме лука, скиледка две чесън по желание (настъргани), каймата, подправките и поне 1 к.ч. бульон - да се разреди и се получи леко течна. Одтавя се да се изстине.
Готовата палачинка се разрязва по средата на две половини.
В единия й край се слагат 1-2 с.л. от каймяната плънка и палачинката се навива, за да получи триъгълник. Захлюпваме наляво, сетне надясно и хоп имаме триъгълник от палачинката.
В една чиния се слага малко брашно, а в друга - две три разбити яйца.
Палачинковия триъгълник се овалва в брашното, сетне в яйцата.

Пържим до зачервяване от двете страни в смес от олио и масло, в която е турната поне една скилидка чесън.
Готовите триъгълничета се слагат с тенджера под капак , за да омекнат.
Ако искате да са хрупкави - само върху хартия за печене.
Имам и вариант, в който вместо кайма слагам резени моцарела и процедирам по същия начин с панирането на палачинката.
Става невероятна вкуснотия.
Пробвайте и няма да съжалите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар