На зеленчуковия пазар бях впечатлен от едни кръгли патладжани, огромни та чак Мутанти. Може и друг път да е имало, но този ми взеха ума - и при това на цена 0,80 лв/кг. Избирах, избирах и уж си взех най-малкия, а се оказа точно 1,200 кг. И пътьом към къщи като си прехвърлях с какво разполагам, реших, че ще направя гювеч със свинско в патладжан. След като съм правил гювеч в тиква ...
Необходими продукти: 3а 4-ри порции:
1 голям патладжан; 400 гр. свинско от плешката; 4 глави стар лук; 1 капия; 1 картоф; 4-5 скилидки чесън; 1-2 моркова (средни); 1 голям домат; 1 ч.ч. червено вино; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. червен пипер (може и лютив или чили за любителите на по-пикантното); 1 ч.л. риган;
Приготвянето:
На патладжана се отрязва внимателно горната част и се запазва (тя ще бъде капака на патладжаненото гърне).
С лъжичката за пъпеш (имам такава специално наточена) се издълбава вътрешността на патладжана като при дълбаенето се стремим да получим топчета (защо ще обясня отделно).
Издълбаният патладжан се осолява, напълва се с вода и се оставя да си чака реда...
В тигана се загряват 2-3 с.л. мазнина и последователно в нея се запържват нарязаните чесън - на ситно, лук и чушката на по едро; месото - на кубчета и след като месото се позапържи (мине на фазата на побеляване) добавят се и картофите;
След картофите и червения пипер, доматите, подправките и се сипва чашата вино.
Силата на котлона се намалява почти наполовина и се оставя да си покъкри около 10-а минутки, т.е. течността да се поизпари....
Нашата плънка е готова, нека да изстине малко.
Патладжана се слага в подходящ дълбок съд за печене, отстрани се "подпира" с парчетата лук, обелен морков и се пълни с плънката.
Захлупва се с капачето и заминава във фурната на 180 С - поне за 2 часа.
Все пак на патладжана му трябва доста време да се опече ... Който е нетърпелив, може предварително малко да го свари на пара или в микровълновата, но за предпочитане си е печен ...
Желателно е преди сервирането да поизстине малко и да се устиска на ароматите му ... Иначе като си е много топъл, направо ще се разпадне (ама кой да ти гледа външния вид при тези божествени миризми ?!)....
Цената? Ами някъде около 5,50 лв за четири порции. Дзверска му работа ...
Необходими продукти: 3а 4-ри порции:
1 голям патладжан; 400 гр. свинско от плешката; 4 глави стар лук; 1 капия; 1 картоф; 4-5 скилидки чесън; 1-2 моркова (средни); 1 голям домат; 1 ч.ч. червено вино; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. червен пипер (може и лютив или чили за любителите на по-пикантното); 1 ч.л. риган;
Приготвянето:
На патладжана се отрязва внимателно горната част и се запазва (тя ще бъде капака на патладжаненото гърне).
С лъжичката за пъпеш (имам такава специално наточена) се издълбава вътрешността на патладжана като при дълбаенето се стремим да получим топчета (защо ще обясня отделно).
Издълбаният патладжан се осолява, напълва се с вода и се оставя да си чака реда...
В тигана се загряват 2-3 с.л. мазнина и последователно в нея се запържват нарязаните чесън - на ситно, лук и чушката на по едро; месото - на кубчета и след като месото се позапържи (мине на фазата на побеляване) добавят се и картофите;
След картофите и червения пипер, доматите, подправките и се сипва чашата вино.
Силата на котлона се намалява почти наполовина и се оставя да си покъкри около 10-а минутки, т.е. течността да се поизпари....
Нашата плънка е готова, нека да изстине малко.
Патладжана се слага в подходящ дълбок съд за печене, отстрани се "подпира" с парчетата лук, обелен морков и се пълни с плънката.
Захлупва се с капачето и заминава във фурната на 180 С - поне за 2 часа.
Все пак на патладжана му трябва доста време да се опече ... Който е нетърпелив, може предварително малко да го свари на пара или в микровълновата, но за предпочитане си е печен ...
Желателно е преди сервирането да поизстине малко и да се устиска на ароматите му ... Иначе като си е много топъл, направо ще се разпадне (ама кой да ти гледа външния вид при тези божествени миризми ?!)....
Цената? Ами някъде около 5,50 лв за четири порции. Дзверска му работа ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар