сряда, 10 април 2019 г.

Патладжан кебап


 Както обикновено в последно време това не е някаква рецепта, а просто един лесен начин да се сготви нещо вкусно, което дори може да ни отстрами и пред гости.
 Необходими са само няколко съставки - патладжани, кайма (мляно месо, овкусено с подправки), домати и евентуално чедър или кашкавал...
 Най-важното е  да имаме дървени шишчета ...
Грабаме два три, че и повече патладжана и ги оформяме старателно като паралелепипед - леле колко сложно се изразих. 
Отваряйте учебника по геометрия от 5-ти клас.
Нарязва се всеки патладжан на ивички с дебелина около 1/2 сантима.
В това време свляно месо си го овкусяваме със сол, черен пипер, кимион, нарязан лук и задължително няколко скилидки чесън. 
Патладжана леко го осоляваме и оставяме за 20-а минути по надодолнище уж да му изтекат църните води. Ама със сегашните модерни патладжани това май не е наложителна операция.
Грабваме дървеното шишче и нанизваме резен патладжан и бухаме до него кайма като за кюфте, но го примачкваме със следващото парче патладжан.
Редим смело и готовите шишчета слагаме в тавичка с малко олио.
С един буркан домати се отнасяме жестоко и ги правим на каша с пасатора с добавка на няколко листенца босилек и църно пиперче.
Заливаме импровизираните шишчета с този ми ти живителен сос и за наказание всичко го бухваме във фурната на 200С  да се изстезава за около 40-50 минути.
По някое време проявяваме доброта и наръсваме обилно с настърган чедър. Ако няма чедър, няма да се бесим я - просто рендосваме нашенски кашкавал със сухо мляко обикновено и оставяме нашето изделие да се дозапече и кашкавалчето да се засрами, че не е чедър...
Сервираме по едно шишче на глава, а на по ящните и по две като не забравяме да гарнираме с някакъв зеленчук - какъв ти зеленчук - направо със шопска салата.
И в никакъв случай без хубаво питие.
Такава вкуснотия без питие не може да се хапва спокойно.
Наздраве и за простото лесно и вкусно ястие, което предлагам.
Прави се буквално за минути, чака се търпеливо да се опече и сетне се омита преди да си казал НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар