четвъртък, 15 август 2024 г.

КРЕМ ОТ ПРАСКОВИ

 


Това е наистина крем от праскови и то напълно здравословен - в него има само 1 с.л. захар, няма мляко, и на практика е само от две съставки - праскови и малко нишесте.

Направията е изключително лесна: Вземат се 4 добре узрели праскови, измиват се много добре, разполовяват се и се обелват. 

Две половинки се нарязват на кубчета. Останалите праскови се слагат в купата на пасатора с 1 1/2 ч.ч. филтрирана вода и се пасират до гладкост.

Количеството течност се измерва, защото от него зависи колко царевично нишесте ще се използва. Разчетът е около 60 грама за литър течност.

В подходяща тенджерка се сипва 1 с.л. захар и се пущат нарязаните кубчета праскова. 

Буквално след минута две се сипват пасираните праскови - в случая 700 мл - значи около 40 гр. нишесте, което се разтваря в кафяна чашка вода.

След като течността заври се добавя и разбитото нишесте. Вари се до сгъстяване при непрекъснато бъркане, че бълбука и се мъчи да пръска.

Оставя се да поизстине и се разпределя в купички и оставя да се охлади много добре.

Може де се сервира и леко подмразено във фризера или пък със сладолед.

Това е базовият вариант.

Втори вариант: прасковите може да се пасират с 1/2 или цяла кутийка подсладено кондензирано мляко и да се разреди с вода. Сетне е ясно.

2 коментара:

  1. Aко човек ги прави за деца, сигурно има смисъл. Ама аз лично предпочитам да изям 2-3 сладки, меки праскови, отколкото да ги мъча на крем ;)

    ОтговорИзтриване
  2. ИМА логика - дори на плодова салата е още по-добре

    ОтговорИзтриване