Това е наистина крем от праскови и то напълно здравословен - в него има само 1 с.л. захар, няма мляко, и на практика е само от две съставки - праскови и малко нишесте.
Направията е изключително лесна: Вземат се 4 добре узрели праскови, измиват се много добре, разполовяват се и се обелват.
Две половинки се нарязват на кубчета. Останалите праскови се слагат в купата на пасатора с 1 1/2 ч.ч. филтрирана вода и се пасират до гладкост.
Количеството течност се измерва, защото от него зависи колко царевично нишесте ще се използва. Разчетът е около 60 грама за литър течност.
В подходяща тенджерка се сипва 1 с.л. захар и се пущат нарязаните кубчета праскова.Буквално след минута две се сипват пасираните праскови - в случая 700 мл - значи около 40 гр. нишесте, което се разтваря в кафяна чашка вода.
След като течността заври се добавя и разбитото нишесте. Вари се до сгъстяване при непрекъснато бъркане, че бълбука и се мъчи да пръска.
Оставя се да поизстине и се разпределя в купички и оставя да се охлади много добре.
Може де се сервира и леко подмразено във фризера или пък със сладолед.
Това е базовият вариант.
Втори вариант: прасковите може да се пасират с 1/2 или цяла кутийка подсладено кондензирано мляко и да се разреди с вода. Сетне е ясно.
Aко човек ги прави за деца, сигурно има смисъл. Ама аз лично предпочитам да изям 2-3 сладки, меки праскови, отколкото да ги мъча на крем ;)
ОтговорИзтриванеИМА логика - дори на плодова салата е още по-добре
ОтговорИзтриване