четвъртък, 15 август 2024 г.

Свинска плешка в буркан и собствен сос

 

    

    Приготвял съм свинско по какъв ли не начин - ако взема да ги изброявам сигурно една страница няма да ми стигне. Само че това  риготвеното в буркан направо ме очарова. И понеже не очаквам да се получи нещо почти остана без снимкова документация, а наличната направо не е за показване. Затова обясненията ми ще бъдат повече, а снимките - за фон.    

Кило и половина свинска плешка се нарязва на произволни парчета-къде продълговати, къде на кубчета, къде по- ситни ... Осолява се с около 20 гр. сол на кило като се размесва в някаква купа.

Взема се един буркан от 2,5 л - на дъното се слагат 5-6 зрънца черен пипер, 1-2 бахарчета и заради идеята скилидка пресован чесън. Пълни се с месото, което се натъпква с дървеното чукало на хаванчето. След 5-6 см пласт месо - отново черен пипер, бахар и чесън и пак месо - така до кратежа на месото.

Никаква мазнина, нищо друго. Единствената волност беше да лична в буркана около 50-60 мл уиски "Балантайнс".

Гърлото на буркана се затваря с два слоя алуминиево фолио, връзва се сериозно, слага се в тавичка и бурканът, както си е в тавичката заминава в студената фурна.

Включва се на 150С без вентилатор и се забравя за цели три и половина часа. Няма как да се провери готовността, но след това времеа фурната се изключва и бурканът си остава вътре - ако се извади веднага, може да се пръсне в ръцете Ви.

След като изстине се прави една особена "кострукция" . купа, която се застила със стреч фолио, в него се сипват 3/4 от съдържанието на буркана, покрива се с краищата на фолиото и отгоре се поставя купа с вода да го пресова.

Нека така да си престои поне 12-на часа в хладилника. 

Останалото съдържание на буркана се сервира със салата от варени картофи с праз или лук - зависи от сезона.

Може и с доматена салата и препечен лебец ...

Онова в купата, дето си е престояло в хладилника поне тези 12 часа - ама в случая от тази вечер за утре вечер, се е желирало и придобило формата на НЛО.

Прехвърляш си го в подходяща чиния и е желателно да се реже с остър нож, чието острие е облято с вряла вода.

Е те това е - мезе та дрънка. Слагаш си любимите салатки - като биволски катък, препечени филийки, медено масълце (не се вижда).

Напълваш голямата чаша с уиски - бърбън (да не се забрави леда) и смело се засяда на масата.

Нито в плик, нито във фурна, нито по някакъв друг начин се получава такава крехкотия.

Може би, защото за да се извади и да не се пръсне, се оставя за още поне 2-3 часа във фурната.

Пробвайте смело, сигурен съм, че ще стане дзверска вкуснотия и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар