четвъртък, 15 август 2024 г.

ПИКАНТНИ ТОПКИ ОТ СИРЕНА

 


Това е поредната нерецепта, а просто идея за едно дзверски вкусно мезе - па и знаете, че съм голям любител на сирената - ако на масата няма сирене, все едно, че нищо няма. Същото като за мръФката.

Няма и някакви особени количества за сирената - нещо е от типа "почисти" хладилника от наличните сирена.

Задължително е да се ползват поне 250 грама крема сирене или много добре изцедено кисело мляко, смесено с малко масло.

Другите сирена са наличните - обикновено краве сирене поне 100-а грама, което се пасира заедно с крема сиренето, а другите сирена - кашкавал, гауда, едам, синьо сирене и т.н., които се настъргват отделно.

Настърганите сирена се намачкват на ръка и от тях се оформя малко топче, което се увива с крема сиренето и прави по-голямо топче.

Желателно е да се работи с намазнени ръце.

Готовите топчета се нареждат в чиния върху домакинска хартия.

В друга чиния се смесват идея сол, смлян черен или бял пипер, смлян джинджифил, смляно чили, гранули лук и сушен чесън,кимион.

Количествата и вида на подправките са по желание.

Всяко топче много добре се овалва в тази смес и се подрежда в друга съдина върху кухненска хартия.

След тази процедура чинията заминава в хладилника като хартията всеки ден се сменя, а топчетата се преподреждат.

След 4-5 дни излишната течност е "дръпнала", станали са по-стегнати и могат да се нападат.

П.П. Топчетата могат да се сложат в буркан, да се добавят в него свежи подправки по желание, да се залят със зехтин и да се оставят за няколко дни в хладилника. Стават още по-вкусни.

Зехтинът от буркана сетне просто се прецежда и става идеален за овкусяване на салати, а и не само на тях.

Пробвайте, става страхотно мезе и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар