Това е поредната нерецепта, а просто идея за едно дзверски вкусно мезе - па и знаете, че съм голям любител на сирената - ако на масата няма сирене, все едно, че нищо няма. Същото като за мръФката.
Няма и някакви особени количества за сирената - нещо е от типа "почисти" хладилника от наличните сирена.
Задължително е да се ползват поне 250 грама крема сирене или много добре изцедено кисело мляко, смесено с малко масло.
Другите сирена са наличните - обикновено краве сирене поне 100-а грама, което се пасира заедно с крема сиренето, а другите сирена - кашкавал, гауда, едам, синьо сирене и т.н., които се настъргват отделно.
Настърганите сирена се намачкват на ръка и от тях се оформя малко топче, което се увива с крема сиренето и прави по-голямо топче.Желателно е да се работи с намазнени ръце.
Готовите топчета се нареждат в чиния върху домакинска хартия.
В друга чиния се смесват идея сол, смлян черен или бял пипер, смлян джинджифил, смляно чили, гранули лук и сушен чесън,кимион.Количествата и вида на подправките са по желание.
Всяко топче много добре се овалва в тази смес и се подрежда в друга съдина върху кухненска хартия.
След тази процедура чинията заминава в хладилника като хартията всеки ден се сменя, а топчетата се преподреждат.
След 4-5 дни излишната течност е "дръпнала", станали са по-стегнати и могат да се нападат.
П.П. Топчетата могат да се сложат в буркан, да се добавят в него свежи подправки по желание, да се залят със зехтин и да се оставят за няколко дни в хладилника. Стават още по-вкусни.
Зехтинът от буркана сетне просто се прецежда и става идеален за овкусяване на салати, а и не само на тях.
Пробвайте, става страхотно мезе и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар