петък, 25 юли 2025 г.

БАНИЦА КРЕНВИРШКА

 

    
    Това ще да е най-лесната рецепта, която съм писал и почти няма какво да обяснявам по нея. Па и снимките всичко ще пояснят.
    Само ще кажа, че са необходими триъгълни кори (продават такива по 26 броя са в пакет), кренвирши - цели или нарязани на половинки по дължина; малко настърган кашкавал; олио смесено поравно с разтопено масло; допълнително - едно или две яйца разбити с малко прясно мляко.
Всяка кора се маже с мазнинката, слага й се кренмирша, ръсва се с кашкавалеца и се навива на пуричка (рулце), както ти дойде.


Нареждат се в намаслена тавичка или на дъното, на която е сложена хартия за печене (за предпочитане).
Заливат се обилно с яйчено-млечната смес. Този момент може да се прескочи и само да се намажат с разбито яйце с малко олио. Ама със заливката си става като истинка баница.
Печенето на 180С в предварително загрята фурна за около 35-40 мин - все пак зависи от фурната.
Или пък на 170С с вентилатор - пак да хубаво зачервяване и като ги повдигнеш с ножа да са запечени и от долу.
Правят се бързо и лесно - една тава се навива за около 15-а минути и сетне само търпение докато се пекат.
Пробвайте и няма да съжалите - невероятно хапване са и то не само за закуска.
Прави се лесно и е доста бюджетно.

За баниците съм писал доста и то може да се намери ей тука:

четвъртък, 24 юли 2025 г.

КЮФТЕТА - ШИШЧЕТА

 


    Днес няма да има рецепта, а просто една идейка как да се разнообрази приготвянето на традиционните кюфтета. Първо, печени са във фурната и второ, оформени са като шишчета и защо ли не?
Оформят се кюфтета, които се нанизват на плоски шишчета. Нареждат се в леко намаслена тавичка или пък покрита с хартия за печене. Може отдолу да се наредят и нарязани тиквички, патладжанчета, резени домат или лук. Същото може да се направи при нанизването на кюфтетата на шишчета - резен чушка, кюфте, резен лук, или тиквичка, кюфте, домат и т.н. - всичко е въпрос на въображение и мерак.
Печенето - в предварително загрята фурна, на 170С с вентилатор като трябва да се наглеждат и по някое време поне веднъж да се обърнат и от другата страна. Така се опичат по-равномерно. Печенето отнема малко повече от 30-а мин., но то си зависи от каймата, от фурната, от това, колко опечени искаме да бъдат и т.н. - та затова - до готовност.
Приготвянето на каймата за печени във фурната кюфтета има малка особеност, която ще споделя и тя е, че в нея почти не се слага хляб или ако се слага трябва да е малко - филийка, две ... По-добре лукът да се смели заедно с месото и сетне хубаво месене с подправките (черен пипер, сол) и лед. За сгъстяване като се сложат яйцата - малко грис.
Друг път ще отделя повече време и ще напиша доста по-подробно - например както съм писал за направата на класически пържени кюфтета.

Така и така съм почнал да пиша за шишчета, ето и няколко идеи за тях от блога ми:

"Шишчета" по селски на тиган


Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

сряда, 23 юли 2025 г.

ПАТИЦА НА СКАРА ВЪВ ФУРНАТА

 

    Това е една от най-лесните рецепти за приготвяне на патица, която просто става дзверски вкусна.
    В някои от веригите продават едни патици (за съжаление предимно унгарски, а не български) и от зор добичетата са до около 2 килца. На прИмоция са на напълно приемлива цена дори и за сеньори (демек за пенсионери). 
    Най-важното е, че са необходими минимум продукти и се прави много лесно. Букмално за приготвянето се искат 20-а минути и сетне малко търпение да се опече във фурната.
И така необходими са една прИмационална патка, която се намазва със сол, черен и червен пипер, смесени с малко масло. Внимателно под кожата й се напъхва също малко масло със сол. За да я напълним - осоляваме на вкус и в коремчето набухваме нарязани на ситно ябълки, портокал, идея лимон и най-странното - малко смокини. Може и някоя друга ядка - ей така за разнообразие...
Другото са картофи - обелени, нарязани, овкусени със сол, розмарин и църно пиперче.
После е лесно картофчетата се слагат в голямата тава на фурната, над нея решетката и паточето най отгоре.
Фурната се включва на 170С с ветилатор и се забравя за около за час. Признавам без бой - патката един път я обръщам от корем на гръб за 20-а минути и сетне пак да си заеме положението като на плаж през този юли с почти 40С на сянка.
Печенето е окола час и 20-30 минути - като я боцнеш, ножчето да потъва в нея и ...
Вади се след изключването на фурната и се оставя да поизстине. Сетне се разфасова и е готова за сервиране с пемените картофки.
Внимание - душичките са поели от опадалата мазнина на патката, но за да не прегорят съвсем искат и малко бяло винце или бирица...
БАНУС:
При сервирането част от костите се отделят, има и месце, което изостава и на другия ден може да се направи най - невероятната патешка супа, за което бих писал отделно.
Напълно бюджетно и най-важното адски лесно и бързо за приговяне - само малко търпение при печенето и наблюдаване - да не извадим от фурната "нигро", а трябва да получим немска туристка изкарала на плажа поне 7 часа.
Пробвайте, лесно е и никак, ама никак да съжалите и     НАЗДРАВЕ!