Заглавието е подвеждащо, но пък нали затова е и полезен съвет?
Прияла ни се е баница, а няма готови кори - малцина са тези, които си точат само корите. Не е трудно, но е трудоемко и изисква все пак добър опит.
Решението е елементарно просто - просто вместо кори за баница могат да се ползват тортили или арабски питки. Ама били дебели, меки и т.н. Просто е необходимо да бъдат от тези с максималния размер 26 или 28 см (по-големи не съм срещал засега) и то три (максимум четири) са напълно достатъчни за една нормална баница.
Другото, което е необходимо са поне 3 яйца, 250 грама сирене, 1-2 с.л. брашно, малко сода (1/2 ч.л.) и повечко прясно мляко - около 1 или 1 1/2 ч.ч. и около 1/2 пакетче масло (50-60 грама) - носи и повече.
Като екстри могат да се приемат настърган кашкавал или пък тънки пластинки от него, каквито ползвах.
Изпълнението е дори по-лесно, отколкото при нормална баница.
Сиренето се натрошава на едро, смесва се с яйцата, брашното и содата загасена с оцет или лимонов сок.
Ако тортилите са много меки, в това време леко се запичат във фурната.
Кръгла тавичка с размера на тортилите се намаслява добре и на дъното се поставя една тортила.
Отгоре се поставя от яйчено-сиренената плънка и тук таме се слагат парченца кашкавал или допълнителни сирене и две три ситни бучици масло.
Слага се втората тортила и процедурата се повтаря.
Слага се третата, пак плънка, сирене, парченца кашкавал и масло.
Залива се обилно с остатъка от плънката.
Може да се нареже предварително на парчета и нека така да си "почене" докато фурната загрява на 150С (защото ползвах стъклена тава), а ако метална - направо на 180С.
Пече се на 180С до хубаво зачервяване отгоре и отдолу.
В процеса на печенето бухва яко...
Сетне като изстине, се спада и става като нормална баница.
Страхотно апетитна и по нещо не се различа от обикновената баница - все едно че е правена с ония по-дебелите кори на сач.
Моя принос бяха късчетата кашкавал, без които спокойно може да се мине...
Е те това е баницата "без кори".
Мога да гарантирам, че баницата, направена по този начин с нищо не се отличава от обикновената. Само течността (демек млякото трябва да е повечко, за да се напоят добре тортилите).
Невероятна за закуска или за хапване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар