петък, 16 септември 2022 г.

ШИШЧЕТА от сом

 

Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто един различен начин да се направи и поднесе на трапезата невероятно вкусна риба. 
Сомът е една от любимите и вкусни риби. Традиционно приготвен е пържен (паниран) или на скара. Е, след като е на скара, защо да не бъде поднесен различно и при това много вкусно.
Уговорката е сомът все пак да не е кило, кило и малко, а да  си е все пак хубав рибок.
След почистването и филетирането, месото  се нарязва на кубчета - поне 2х2 см или 2,5х2,5 см. С напипване и пинсета от всяко парче се отстраняват костите (няма по-гадно нещо от това да започнеш да дъвчеш острите като бръснач кости на сома).
Късчетата сом се мариноват поне за 2 часа в марината.
Марината в случая за 1 кг риба е по мой вкус: 1 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 лютив червен пипер (чили); 1/2 с.л. горчица и толкова мед, 2 с.л. лимонов сок и 3 с.л. зехтин.
Разбира се, могат да се сложат и други неща - това си е по наш вкус.
Месото се нанизва на шишчета и се пече на силно загрята скара за по максимум 2-3    минути. Значи, за около 7-8 минути общо, като се полива с остатъка от марината.
Сервирането - по собствен вкус. В случая се постраха да е в "ресторантски стил" :).
Поднесох ги с картофи соте - картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Запържват се до златисто в патешка мас с малко сол и ръснат розмарин.
Впрочем такива шишчета могат да се направят и с друга риба - достатъчно е месото й да е твърдо.
Пробвайте и няма да съжалите. С хубаво питие НАЗДРАВЕ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар