Всъщност този бюрек (баница) съм го ял преди години в Турция като "тавук бюрек" (пилешка баница) и от там направих тази импровизация с пуешко и пълнозърнести кори. Последните бяха по "заявка" - иначе препоръчвам да се прави с обикновени препечени кори (от нар. кори на сач).
Необходими са ни - един пакет кори за баница (в зависимост от вида са по 0,4 или 0,5 кг);
за плънката: пуешко около 300 гр. (ползвах 500 гр., но ми остана от плънката); 1-2 скилидки чесън, 1-2 средни глави лук; 4-5 стръка зелен лук (просто придава по свеж вид на плънката); настърган морков; 1 връзка магданоз (половината за плънката, другата - за поръсване); сол, черен пипер - на вкус; риган; Допълнително, но не е задължително 50-а грама настърган кашкавал.
Първо подготвяме плънката: пуешкото се нарязва на ситно, както и зеленчуците.
В тенджерка в силно загрята мазнина (2-3 с.л. олио) запържваме месото, добавяме зеленчуците, подправяме със солта, черния пипер и ригана и запържваме за няколко минути. После се добавят 2 или 2 1/2 ч.ч. водичка и се вари още 10-а минути. През цедка се отлива целият бульон и се запазва. Месото със зеленчуците се връщат в тенджерката и отново на огъня за няколко минути. Оставя се да изстине и се смесва с магданоза и настъргания кашкавал.
Корите се нарязват на правоъгълници 6-7 см Х 17-18 см. Едно парче леко се намазва с мазнина (олио, зехтин - смес от зехтин и разтопено масло поравно) и другата кора се слага върху нея. В един край се слага по 1-2 с.л. от плънката и се навива на руло.
Навитите рулца се нареждат в намазнена тавичка за печене и отгоре леко се поръсват с мазнина.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за около 35-40 минути - до зачервяване.
Като се извади от фурната се изчаква леко да поизстине, обилно се наръсва с нарязания магданоз и се залива с отделения бульон от варенето на плънката.
Малко търпение и като попие бульона нашият пуешки бюрек е готов за сервиране.
Дзверска вкуснотия!
П.П. В интерес на истината, рулцата трябва да са по-тесни и да се нареждат в тавата като "пънчета" (изправени), но от снимките се вижда, че пълнозърнестите кори бяха доста твърди и трудно се навиваха ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар