Изключително лесни и дзверски вкусни патешки сърчица...
Необходими са 1 кг патешки сърчица (4,20 лв), подправки и търпение.
Изпълнението е простичко:
Патешките сърца се размразяват (ако са замразени), измиват се добре и слагат в подходяща купа (емайлиран съд), като им се добавят 1 ч.л. сода, 2-3 с.л. балсамико; 1 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. сос уорчестър, 1 ч.л. кафява захар, 2-3 с.л. бърбън (уиски, водка).
Всичко това хубаво се обърква с ръка, прехвърля се в найлонов плик и завързано заминава в хладилника за 24 часа.
След това, върху дъската се вадят сърчице по сърчице и с ножа се отстранява ципата върху сърцето и се изрязват ципата, стърчащите кръвоносни съдове и и част от мастната обвивка на сърчицето.
Това е най-пипкавата работа и затова казах, че е необходимо търпение.
Тайната е именно в доброто им почистване.
Вече почистените сърца се цепват по средата - да станат като малко пържолки и се нанизват на шишчетата.
Могат да се нанижат и цели, но е желателно да се повтори процедурата с цепването им на няколко места странично.
Понеже ми се видяха малко, бях си приготвил и черен дроб - маринован по същия начин и нарязан на ситни парчета.
В тиган с дебело дъно се слага една с.л. гъша мас, като загрява силно и шишчета се запържват от двете страни буквално за по 2-3 минути, колкото да променят цвета си.
В случая бидоха извадени в друга съдина и същата процедура повторена с дроба. Над дроба бе поставена една скаричка и на нея наредени шишчетата. Сега е моментът за леко посоляване и опиперяване.
В тигана се слага една идея алкохол (2-3 с.л. бърбън) и заминава във фурната на 220С точно за 10 минути.
Това време е напълно достатъчно за да се опекат и да останат крехки и вкусни.
Ако не се готви и дроб, просто тигана със сърчицата се пъха във фурната и никакви скарички...
Поднасят се леко поръсени с магданоз или пера ситно нарязан зелен лук.
Редуцираният сос от печеното с бучка масло се сервира отделно.
Гарнитурата - по желание ...
Страшно крехки и дзверски вкусни патешки сърчица.
Няма какво повече да се каже, освен едно яко "Наздраве!"
Няма коментари:
Публикуване на коментар