понеделник, 9 май 2016 г.

Патешки сърца (шишчета) на тиган
























Изключително лесни и дзверски вкусни патешки сърчица...
Необходими са 1 кг патешки сърчица (4,20 лв), подправки и търпение.

Изпълнението е простичко:
Патешките сърца се размразяват (ако са замразени), измиват се добре и слагат в подходяща купа (емайлиран съд), като им се добавят 1 ч.л. сода, 2-3 с.л. балсамико; 1 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. сос уорчестър, 1 ч.л. кафява захар, 2-3 с.л. бърбън (уиски, водка). 
Всичко това хубаво се обърква с ръка, прехвърля се в найлонов плик и завързано заминава в хладилника за 24 часа.



 След това, върху дъската се вадят сърчице по сърчице и с ножа се отстранява ципата върху сърцето и се изрязват ципата, стърчащите кръвоносни съдове и и част от мастната обвивка на сърчицето.
 Това е най-пипкавата работа и затова казах, че е необходимо търпение.
Тайната е именно в доброто им почистване. 





Вече почистените сърца се цепват по средата - да станат като малко пържолки и се нанизват на шишчетата.
















Могат да се нанижат и цели, но е желателно да се повтори процедурата с цепването им на няколко места странично. 








Понеже ми се видяха малко, бях си приготвил и черен дроб - маринован по същия начин и нарязан на ситни парчета.
В тиган с дебело дъно се слага една с.л. гъша мас, като загрява силно и шишчета се запържват от двете страни буквално за по 2-3 минути, колкото да променят цвета си.
В случая бидоха извадени в друга съдина и същата процедура повторена с дроба. Над дроба бе поставена една скаричка и на нея наредени шишчетата. Сега е моментът за леко посоляване и опиперяване.

В тигана се слага една идея алкохол (2-3 с.л. бърбън) и заминава във фурната на 220С точно за 10 минути.
Това време е напълно достатъчно за да се опекат и да останат крехки и вкусни.
 Ако не се готви и дроб, просто тигана със сърчицата се пъха във фурната и никакви скарички...




Поднасят се леко поръсени с магданоз или пера ситно нарязан зелен лук.
 Редуцираният сос от печеното с бучка масло се сервира отделно.










Гарнитурата - по желание ...


Страшно крехки и дзверски вкусни патешки сърчица.


Няма какво повече да се каже, освен едно яко "Наздраве!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар