четвъртък, 16 юни 2016 г.

Шишчета от черноморски сафрид или хрупкав пържен сафрид

 Европа е футбол и ще бъде такава поне още месец. Не че всички сме върли запалянковци, но в него има някакво очарование - съвместното споделяне на гледането, хубавата компания, хубавото питие и всичко това би било безсмислено без хубавите мезета. Те могат да бъдат всякакви, но едно от тях е добре изпържената хрупкава рибка, която се хапва като солетки и е подходяща както за студената изпотена биричка, така и за водката, а защо не и за бърбънчето с хрустящи бучки лед.
 Като се замисли човек какво по-хубаво от приятната компания и хубавото приятелско изживяване? 
 Като болшинството мъже и аз съм се отдал с пълни сили на това удоволствие, защото покрай него изключвам тотално от ежедневните проблеми и неуредици, от лудницата, в която сме принудени да се въртим като катерички на колело и да се борим кой знае за какво несъществено (както се оказва винаги в последствие).
 Поради това гледам всеки ден за набързо да подготвя някакво вкусно мезе, нали си имам оправдание, че няма време за готвене ...
 Е този път попаднах в нашия рибарски магазин на истински черноморски ситен сафрид - 3,50 лв/килото. Е, вярно, че е замразен, но какво от това?
 С толкова сафрид могат да се изгледат поне няколко мача ... 
 Няма да сравнявам ситното черноморско сафридче с класическата цаца - просто то е в пъти по-вкусно, ако е хрупкаво и добре изпържено.
 И така необходим е един пакет черноморски замразен ситен сафрид - 0,500 кг (за цели 1,75 лв), 2 -3 с.л. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. сол, малко черен пипер и дивисил и 2-3 с.л. соев сос. Трябват и дървени шишчета.
 Изпълнението е простичко:

Сафридчето се размразява, измива много добре и подсушава с домакинска хартия.
Прехвърля се с найлонов голям плик (вляво горе на снимката) и се залива със соевия сос. Нека си преседи така поне 20-а минути.
Брашното, солта, подправките се смесват и сипват в плика и всичко добре се разтръсква- така че рибките добре да се овалят.



 





След още 20-а минути рибочетата се нанизват на дървените шишчета и се оставят за още малко - колкото добре да поемат ...










  В тигана се загрява мазнина за пържене (олио, олио и зехтин или масло, или и гъша мас) и шишчетата се пържат до получаване на хубав златист загар от двете страни.
   Необходими са им буквално по 3-4 минути.










 Изпържените шишчета се вадят и поставят върху домакинска хартия, която да е поеме излишната мазнина.

Сервират се с гарнитура варени картофи и добре изстудено питие...

 Досега все съм пържил рибката с царевично брашно, но и пълнозърнестото се оказа много добро попадение и придаде някак си особен вкус...






   
  Красота!


 Наздраве и приятно хапване и пийване и гледане на мача, който и да е ... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар