Това е една от най-лесните рецепти за приготвяне на патица, която просто става дзверски вкусна.
В някои от веригите продават едни патици (за съжаление предимно унгарски, а не български) и от зор добичетата са до около 2 килца. На прИмоция са на напълно приемлива цена дори и за сеньори (демек за пенсионери).
Най-важното е, че са необходими минимум продукти и се прави много лесно. Букмално за приготвянето се искат 20-а минути и сетне малко търпение да се опече във фурната.
И така необходими са една прИмационална патка, която се намазва със сол, черен и червен пипер, смесени с малко масло. Внимателно под кожата й се напъхва също малко масло със сол. За да я напълним - осоляваме на вкус и в коремчето набухваме нарязани на ситно ябълки, портокал, идея лимон и най-странното - малко смокини. Може и някоя друга ядка - ей така за разнообразие...
Другото са картофи - обелени, нарязани, овкусени със сол, розмарин и църно пиперче.
После е лесно картофчетата се слагат в голямата тава на фурната, над нея решетката и паточето най отгоре.
Фурната се включва на 170С с ветилатор и се забравя за около за час. Признавам без бой - патката един път я обръщам от корем на гръб за 20-а минути и сетне пак да си заеме положението като на плаж през този юли с почти 40С на сянка.
Печенето е окола час и 20-30 минути - като я боцнеш, ножчето да потъва в нея и ...
Вади се след изключването на фурната и се оставя да поизстине. Сетне се разфасова и е готова за сервиране с пемените картофки.
Внимание - душичките са поели от опадалата мазнина на патката, но за да не прегорят съвсем искат и малко бяло винце или бирица...
БАНУС:
При сервирането част от костите се отделят, има и месце, което изостава и на другия ден може да се направи най - невероятната патешка супа, за което бих писал отделно.
Напълно бюджетно и най-важното адски лесно и бързо за приговяне - само малко търпение при печенето и наблюдаване - да не извадим от фурната "нигро", а трябва да получим немска туристка изкарала на плажа поне 7 часа.
Пробвайте, лесно е и никак, ама никак да съжалите и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар