събота, 24 януари 2015 г.

Пурички с кайма




 Отдавна не бях правил банички или пурички, но вчера открих на пазара съвсем случайно триъгълни кори - невероятни. Та покрай тях се подсетих за позабравената си рецепта ...

Продукти:

1 пакет триъгълни кори (в него са 26 броя)
Забележка: не се непременно необходими, може и с обикновени кори за баница, просто се сгъват на 4-ри и нарязват на триъгълници. Това за тези дет не им се търсят триъгълните кори
1 яйце и олио за намазване
около 700 грама кълцана кайма, подправки на вкус (черен пипер, кимион, риган).

За любителите на разнообразието - в каймата могат да се добавят на ситно нарязани колбаси, настъргано яйце, на ситно нарязана печена червена чушка или краставички, настърган кашкавал и т.н.

Приготвяне:

Продуктите за плънката хубаво се омесват. Задължително им се добавят около 100 мл течност (вода, прясно мляко, може 50 мл бяло вино и вода) - сложих по равно вода и бърбън. Това се прави каймата да е сочна и при печенето да не се "степа" ...

В широкия край на всяка кора се слагат около 2 с.л. плънка и листът леко се намаслява по крайщата (четка с олио)



Затваря се отстрани
и са завива на стегнато руло
Рулцата се нареждат в намаслена тавичка



намазват се отгоре с разбитото яйце и се пекат на 180 С до хубаво зачервяване





 С това количество плънка направих всичките 26 "пурички". Половината опекох, а другата половина - замина във фризера. За бързо "посрещане" на гости или спешна вечеря ...





4 коментара:

  1. Чудесни, любими за закуска :) у нас. Обаче само с фини кори правя, знам къде продават такива и другия път ще пробвам с тях. Ама за утре си имам от фините все пак :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. тези бяха страшно - фини, турски - за пръв попадам на тях и то нашия пазар - имаше цяла сергия

      Изтриване
  2. Любими ролца. Аз обаче ги пържа. Следващия път по твоята рецепта. Намерих тези кори тука в един супер, обаче са по дебелички. Турски са, ама като няма други. :)))

    ОтговорИзтриване