сряда, 4 март 2020 г.

Ориз с домати и спанак в мултикукър


  Готвенето в мултикукър си е направо малко удоволствие в сравнение с готвенето в обикновена тенджера. По-икономично е и става доста по-бързо, а опасността от загаряне на ястието или изкипяването е сведена почти до нула.
 Само предварително си подготвяш продуктите, спазваш едно две правила и оставяш ястието да си се готви само.
 Сега са Велики пости и въпреки че не ги спазваме, има дни, в които готвим и постно, а оризът с домати е едно от любимите ястия в къщи, както през лятото с пресни домати, така и през зимата - с домати от домашна консерва.
 Този път е приготвен с добавка на спанак.

 Необходимите продукти са:
  • ориз - с разчет, че за една порция са необходими между 60-70 грама
  • едно бурканче (от лютеница) домашни консервирани домати - обелени, нарязани. Може и буркан от компот. Който няма, най-добре е да ползва купешка консерва с цели домати.
  • 500 грама спанак
  • 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер - на вкус. Други подправки заради спанака не са желани
Изпълнението е лесничко:
  • Започва се със спанака: почистват се коренчетата и се изхвърлят. Дръжките се отделят от листата и всичко много добре се измива. Листата от спанака се оставят в купа с вода, докато всичко се готви. Чувал съм, че така листата се чистят от нитрати и др.п. 
  • Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Същото се прави и със спаначените дръжки.
  • Мултикукърът се включва на програма "пържене" и му се наливат 2-3 с.л. мазнина - за предпочитане е зехтин или олио.
  • Докато мазнината в кукъра загрява, в бързонагряващата кана се затопля вода. В същото това време и оризът сложен в цедка се измива под течаща вода.
  • В загрятата мазнина се слагат лука, чесъна и след като променят цвета цвета си, се добавя и отцеденият ориз и ситно нарязаните дръжки от спанака. Когато оризът започне да променя цвета си и да "стъклее", се сипва буркана с доматите и топлата вода от каната в съотношение 3:1 спрямо количеството сложен ориз. Не се пропуща да се разбърка.
  • Затваря се капака и програмата "пържене" се изключва - горе долу са минали 10-а минути до тук. Преминава се на програма "варене на ориз". На моя уред тази програма е 55 минути, но от опит знам, че оризът е готов за около 30 минути.  Затова ползвам една друга - "варене" която е 30-минутна. На 20-та минута кукърът се отваря, добавят спаначените листа, които междувременно са нарязани. Добавят се солта и черния пипер, разбърква се и се оставя да се досготви.
  • Може и да не си играе човек с тази процедура, а бухне спанака едновременно, но той иска съвсем кратка термична обработка и ако не се сложи в края на варенето съвсем ще се "стопи."
Впрочем по същия начин може и да се приготви в тенджера, но с малко повече играчка - с регулиране на силата на котлона, наблюдаване и т.н., докато уредът след изтичане на програмата се самоизключва и автоматично минава на подгрявяне. 

До тук - добре. Това е тертиплийския и по-сложен вариант. Има и един много лесен, който заради експеримента съм пробвал - всички продукти се слагат едновременно в купата на кукъра, затваря се и се слага на програма "яхния", която на моя "Сатурн" е 40 мин. Става си яденето и честно казано, малка разлика съм установил.

Може да се поднесе с лъжица две кисело мляко или заквасена сметана.
Бързо, лесно и вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар