сряда, 25 март 2020 г.

"Фалшиво" тирамису или лесен десерт с бишкоти


 Не си падам по десертите, но от време на време ни се хапва и по нещо сладичко. В такива случаи все гледам да направя нещо хем вкусно, хем много лесно и бързо. Демек такова, което не изисква кой знае какви усилия и умения, а става много вкусно.
 Този десерт е един от тях, а при това и в много бюджетен вариант.
  Започвам с необходимите продукти: 

-Един пакет готови бишкоти - в него са 20 броя и струва в кварталния магазин - 2,50 лв.
За две форми 12х20 см, които ползвам отива половин пакет.
Останалите количества ги давам за това количество:
-Една кафичка цедено кисело мляко, а най-добре е да се прецедят три кофичеки кисело мляко от марка по желание 
-едно пакетче сирене "Крема" - 1,50 лв в кварталния магазин
-3 с.л. пудра захар (но това зависи от желаната сладост).
Това са задължителните продукти.
Който иска да е най-близо до истинската рецепта, може да ползва чаша кафе еспресо за напояване на бишкотите.
Лично аз заложих на сока на коктейлните ми череши, като част от тях нарязох на много ситно.
За поръсване - какао на прах или настърган черен шоколад.
Изпълнението е невероятно лесно и отнема буквално една цигара време, особено ако се ползва миксер за разбиване на цеденото мляко, сиренето "крема" и пудрата захар.
Вече стана ясно, че кремът се разбива. При него по желание може да се добави и лъжица две заквасена сметана.
Дъното на формата лекинко се покрива с част от крема. Бишкотите се напояват със сока (демек се заливат с лъжичка или просто топват в купичка със сока) и се нареждат напречно във формичката. Остава малко място отстрани, което се уплътнява с натрошена бишкота. Отгоре се сипват ситно нарязаните череши, слага се от крема и нов ред ред бишкоти и крем. Наръсва се през цедка с какао или със ситно настърган шоколад.
Направих и двата варианта като при този с шоколада бишкотите овлажних с с чери ликьор.
След престой от една нощ (желателно) в хладилника, може да се напада.
Десертът е невероятно вкусен и пределно лесен за правене.



П.П. Знам оригиналната рецепта за тирамису, правил съм го. Опитвал съм го и в Родината му.
Само че в този му "фалшив" или по-точно бюджетен вариант, цената на 10 порции е около 5,00 лв, докато една кутия "Маскарпоне" от 500 гр е около 6,00 лв и то на промоция.
Мога да гарантирам, че приготвено по този начин, бюджетното тирамису става невероятно вкусно и не натоварва пенсионеркия ми бюджет.
Десертът поднесен с едно "ирландско" кафе е просто едно малко следобядно удоволствие.


2 коментара:

  1. Супер! Изпробвах този вариант, тъй като не ми стигаше заквасената сметана. Перфектно е! Благодаря

    ОтговорИзтриване