вторник, 24 март 2020 г.

Кайзерована пастърма от конско месо и не само


 Оказа се, че сред толкова публикации на тема омашни деликатеси, нямам такава за пастърмата от конско месо. Писал съм два три реда в една публикация преди няколко години, но от тогава изтече много  вода и съвсем промених начина на направия. Както казват хората, опитът учи. В края на миналата година я направих по един наистина различен начин и обясних, че това вече е истинска пастърма , защото в първия вариант е просто сушено осолено месо, а по този начин месото хем зрее, хем променя вкуса и получава истинския вкус на пастърма. 
 В онази публикация съм описал разликите и съм дал подробности кое как се прави. В тази ще бъда кратък и ще дам само разликите, за да не отегчавам когото и да било. А който иска, ще прочете в препратките и ще прецени кой вариант да ползва.
 Та веднага си идвам на думата:
Ясно е как се почиства и нарязва месото (не само конско, но и телешко или говеждо).
Тегли се и в зависимост от теглото се осигуряват подправките.
За кило месо: 
-26 грама сол - 10 грама нитритна и 16 грама обикновена (или смляна морска);
-захар - 2 грама
-пушен червен пипер - 5 грама;
-чимен - смлян пет грама
-чубрица - 1 с.л. (не я претеглих, но вероятно са 6-7 грама)
-1 грам витамин С на прах
1 с.л. мед и 30 мл бърбън (ароматен коняк).
Изпълнението е почти стандартно:
Медът се разтваря (размива) с алкохола и четка се намазват парчетата месо. Слагат се в кутия и в хладилника за един ден. Правя ги вечерта и продължавам на другата.
Чименът се накисва за около час в 2-3 с.л. вода и сетне всички останали подправки се смесват с него. С ръка тази смес се втрива в месото.
Така подготвеното месо се слага в подходящ пакет(и), потапя се във вода да му излезе въздуха и се връзва. Сетне в хладилника поне за седем дни. Всеки ден се обръща и леко масажира ...
Сетне е ясно: вадене, леко подсушаване, пробиване, връфки и за сушене. Пресоването е ясно - няма да се повтарям.
След като загубят около 40 % от теглото или малко повече са готови. 
Следва вакуумиране и съхранение във фризер или хладилник.
Резултатът е добре изсушена, но мека и Дзверски вкусна пастърма.
Пробвайте и ще чакам мнения.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар