понеделник, 16 март 2020 г.

"Кексов" сандвич


  Започвам с това, че направо не знам как да нарека тази вкуснотия, плод на един експеримент, който се оказа изненадващо вкусен.
 Много рядко правя кексове и подобни - в годината един два пъти. И дори не пущам снимки. Та този път реших да правя кекс - понякога и той трябва да присъства на масата. Ама нещо ме хвана хрумката и реших да направя нещо много различно.
Подготвих си две формички за кекса (10х20х4 см), намокрих си много добре хартията за печене, стопчих я и сетне застлах формичките.
Впрочем, това е най-лесният начин хартия за печене да се сложи във формата и да си я заеме кротичко.
Та с приготовлението за кекса бях до тука едва ли не.
Направих едно тесто: 6 с.л. с връх (160 гр.) брашно; 6 с.л. кисело мляко, 6 с.л. олио (истината 4 с.л. олио и 2 с.л. разтопено масло); по 1 ч.л. сол и бакпулвер; 1/2 ч.л. ванилова захар и 2 яйца. Ясно е как се прави тестото - смесват се сухите съставки и в тях се добавят разбитите в млякото яйца и олио. Бърка се с лъжица и се получава тесто с гъстотата като на кекс.
Така приготвеното тесто се налива поравно в двете формички.
Тука ми дойде първата хрумка и във всяка формичка чукнах по едно голямо яйце.










Разбърках с вилица и се получи ей те това.
Стори ми се "бедничко" и "слабичко" за печене.
Пийнах си чашка уиски и ме осени още една една хрумка.







Нарязох на тънки ивички около 50 грама обикновен кашкавал и малко повече пушен кашкавал.
По същия начин нарязох и варено-пушено свински гърди - около 150 грама.
Фурната в това време биде включена на 200С да загрява.




Първо върху тестото разпределих ивичките кашкавали, а отгоре нарязаните свински гърди.










Пъхат се формичките във фурната и се пекат около 35-40 минути- до хубаво зачервяване.
Най-сигурният начин е проверка с боцване на шишче в тестото.
След опичането се вади, изчаква се да изстине, резва се на парчета и се сервира с кафето за закуска или защо ли не като мезе към питието?
Получи се немероятна вкуснотия: 
Много прилича на сандвич или на тънък солен кекс с обилна плънка отгоре.
Абе, нещо като нищо на света, но за сметка на това невероятно вкусно.
Ако бях бухнал първо в тестото резени от гърдите, сетне части от кашкавала, и за финал смес от останалия кашкавал и гърди, щеше да стане Дзверска вкуснотия ...
Направете смело, импровизирайте с продуктите и ще се насладите на нещо невероятно вкусно.

1 коментар:

  1. Интересна идея Бате.Понякога правя солен кекс като нарязвам в него различни неща, дори зелении и маслини.Твоята хрумка е чудесна за закуска и за почерпка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване